Recepty

Nalijte do palačinek místo mléka. Babička bude pyšná a palačinky budou nadýchanější než kdy jindy.

Jedná se o jednu z pochoutek, kterou není třeba zvlášť představovat. Když se babička pustila do smažení, všichni se těšili na první palačinky z pánve. Lahodné palačinky jsou vzpomínkou na dětství, ke které se vyplatí vracet i dnes. S tímto receptem budou chutnat tak, jak chutnaly kdysi.

Někteří lidé přidávají do těsta jablka, jiní sáhnou po hruškách nebo banánech a najdou se i amatéři, kteří je jedí bez jakýchkoli přísad uvnitř. Základem je samozřejmě vykynuté, nadýchané kynuté těsto. Aby byly dokonale vlhké a vláčné, sáhněte po podmáslí. Oblíbený babiččin nápoj se postará o to, že už nikdy nebudete palačinky připravovat jinak.

Kvasinky na podmáslí

Jsou ideální k snídani, můžete je podávat k odpolednímu čaji, a co zbude (když se vám trochu poštěstí), zabalte a vezměte si s sebou do práce. Když se objeví na stole palačinky, ruce si třou všichni bez ohledu na věk. Ačkoli není nouze o recepty s použitím sody nebo prášku do pečiva, ty kynuté mají něco, co se nedá předstírat.

Jedna z ingrediencí palačinek je zde podmáslí. Je nejen zdrojem přírodních probiotik, ale také přísadou, díky níž jsou smažené palačinky měkké, jemné a rozplývají se v ústech.

  • 2/3 šálku podmáslí,
  • teplé vody nebo mléka,
  • 2 šálky pšeničné mouky,
  • 1 vejce,
  • 8 g sušeného droždí nebo 1/3 kostky čerstvého droždí,
  • 3 lžíce cukru,
  • olej na smažení,
  • moučkový cukr na ozdobu.
  1. Ve vlažném podmáslí rozpustíme cukr a droždí. Můžeme ho mírně zahřát v hrnci.
  2. Přidejte trochu mouky a důkladně promíchejte.
  3. Odstavte na teplé místo na 10-15 minut, dokud kvásek nezačne bublat.
  4. Do vykynutého těsta přidejte zbylou mouku, vejce a zbytek cukru. Postupně přidávejte teplou vodu nebo mléko a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto s konzistencí husté smetany.
  5. Odstavte na teplé místo přikryté na 30-40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Na pánvi rozehřejte olej. Pomocí lžíce dávejte na pánev porce těsta. Namočte lžíci do horké vody, aby se na ni těsto nelepilo.
  7. Smažte z obou stran dozlatova.
  8. Hotové palačinky nechte okapat na papírové utěrce a posypte je moučkovým cukrem.

Jednoduché a chutné palačinky jsou hotové. Dobrou chuť!

Leave a Response