Z lilků lze připravit spoustu chutných a originálních jídel, ale z tohoto receptu budete určitě nadšeni. Takto připravují lilky jen ti, kteří toho o této zelenině hodně vědí. Korejskou mrkev jste už určitě ochutnali, ale korejské lilky? Pokud ne, pak vám doporučujeme si je připravit.
Především podotýkáme, že pokud jste si vzali na recept obyčejné lilky, které mají v chuti hořkost, je lepší se jí zbavit pomocí soli, pokud jste si vzali hybridy, které hořké nejsou, pak žádné operace není třeba provádět.
Dříve jsme vám řekli, jak vařit cukety v korejštině.
Ingredience:
- 3 lilekа;
- 2 sladké papriky;
- 1 mrkev;
- 1 cibule;
- 1 svazek petrželky;
- 2 lžíce sójové omáčky;
- 2 lžíce rostlinného oleje;
- 2 lžíce octa;
- 3 stroužky česneku;
- 1 polévková lžíce medu;
- 1 lžička koriandru;
- sůl a pepř podle chuti.
Příprava:
- Lilky nakrájejte na tenké proužky dlouhé 4-6 cm. Osmažte je na pánvi s trochou rostlinného oleje. Pokud nemáte rádi smažená jídla, můžete je upéct v troubě.
- Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka, papriku na slámky a mrkev nastrouhejte korejským struhadlem na mrkev. Zeleninu smíchejte dohromady.
- Nasekejte česnek a petrželku a přidejte je k zelenině.
- V samostatné misce připravte omáčku. Smíchejte sójovou omáčku, rostlinný olej, ocet, med a koriandr. Omáčkou přelijte lilky s mrkví, cibulí a paprikou, dobře promíchejte a nechte 2-3 hodiny, nebo lépe – přes noc vložte do chladničky, louhovat.
Tento předkrm okamžitě poletí ze stolu, je originální a velmi chutný.
add a comment