Asijská polévková miska
Základem této krásně barevné, voňavé a syté polévky plné dobrot je kořený vývar a do něj přidáte různé druhy vařené, restované či syrové zeleniny, klíčky, bylinky a maso, vejce nebo houby. Výsledek můžete bez váhání podávat i jako hlavní, jediný chod. V mém albu Asijské polévkové misky naleznete různé další variace na toto téma, také na blogu Colors of Low Carb se můžete podívat na obložené vývary.
Suroviny
- 4 mrkve
- 2 menší cibule
- 500 g hovězího hrudí s kostí
- 1 svitek skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 oloupané stroužky česneku
- 2 cm dlouhý oloupaný kousek zázvoru
- 2 lžíce sádla
- 250 g očištěných žampiónů nakrájených na plátky
- 2 kusy pak choi
- 5 vajec
- šťáva z 1/2 limetky
- hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. koriandrová nať, hladkolistá petrželka, cibulové a česnekové výhonky
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Mrkve očistěte a oškrabejte, z vnějších částí pomocí julienne škrabky nakrouhejte nudličky a uložte je do ledničky. Cibule oloupejte, jednu nakrájejte na tenké klínky a také je uložte do chladu, druhou cibuli rozčtvrťte. Do hrnce vložte hovězí hrudí, středy z mrkví, cibuli nakrájenou na čtvrtiny a sůl a přilijte tolik vody, aby vše bylo úplně ponořené, bude to přibližně 1 až 1,5 litru. Hrnec přiklopte pokličkou a jeho obsah pomalu uveďte do varu. Poté výkon plotýnky stáhněte na minimum a vše nechejte mírným varem probublávat alespoň 4 hodiny.
Z hrnce vyndejte uvařené maso, oberte ho z kostí a uchovejte pro jiné použití. Do vývaru přidejte skořici, badyán, nahrubo nasekaný česnek a zázvor a vařte ještě 20 minut. Hotový kořeněný vývar přeseďte přes jemný cedník a dochuťte solí. V pánvi rozehřejte sádlo a orestujte na něm mrkvové nudličky, jakmile změknou, vyndejte je z pánve a vhoďte do ní plátky žampiónů. V průběhu restování žampiónů uvařte vejce naměkko, oloupejte je a rozkrájejte na poloviny. Pak choi očistěte, umyjte a rozkrájejte na kousky. Do hlubších polévkových misek rozdělte pak choi, mrkvové nudle, orestované žampióny, klínky cibule a půlky vajec a vše zalijte vařícím kořeněným vývarem, zakápněte limetkovou šťávou, posypejte bylinkami a ihned podávejte.