Bezlepkové vafle kynuté přes noc

Starší dcera poprvé ochutnala vafle v necelých pěti letech a prohlásila, že tohle jí doteď v životě chybělo. A tak jsme dostali k Vánocům vaflovač a používáme ho docela často.

Suroviny

  • 1 hrnek pohankové nebo ovesné mouky (najemno rozmixovaných vloček)
  • 1 hrnek hladké kukuřičné, rýžové nebo pohankové mouky
  • 1,5 až 2 hrnky vlažné vody
  • 1 lžička čerstvého nebo 1/8 lžičky instantního droždí
  • volitelně 4 lžíce kokosového cukru nebo panely
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 75 g másla nebo 50 g za studena lisovaného kokosového oleje
  • špetka nerafinované soli
  • sádlo nebo za studena lisovaný kokosový olej na vymaštění vaflovače

Postup

Ve vyšší míse smíchejte mouky s vodou (místo části vody můžete pro lepší stravitelnost a využití živin z obilnin použít vodní kefír) a droždím, vody dejte tolik, aby vzniklo husté tekuté těsto (jako na lívance). Mísu zakryjte a těsto nechejte kynout v pokojové teplotě přibližně 8 až 12 hodin. Poté vmíchejte žloutky, vlažný rozehřátý tuk a případně kokosový cukr nebo panelu. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do vaflového těsta. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem nebo kokosovým olejem, do vaflovače nalijte naběračku těsta, zaklopte ho a vafle usmažte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem smažte vafle i ze zbylého těsta. Ještě teplé vafle podávejte dle své chuti s máslem, ořechovým „máslem“, javorovým nebo datlovým sirupem, džemem, ovocem, ořechy či třeba čokoládovou omáčkou.

Sdílet: