Starší dcera poprvé ochutnala vafle v necelých pěti letech a prohlásila, že tohle jí doteď v životě chybělo. A tak jsme dostali k Vánocům vaflovač a používáme ho docela často.
Suroviny
- 1 hrnek pohankové nebo ovesné mouky (najemno rozmixovaných vloček)
- 1 hrnek hladké kukuřičné, rýžové nebo pohankové mouky
- 1,5 až 2 hrnky vlažné vody
- 1 lžička čerstvého nebo 1/8 lžičky instantního droždí
- volitelně 4 lžíce kokosového cukru nebo panely
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 75 g másla nebo 50 g za studena lisovaného kokosového oleje
- špetka nerafinované soli
- sádlo nebo za studena lisovaný kokosový olej na vymaštění vaflovače
Postup
Ve vyšší míse smíchejte mouky s vodou (místo části vody můžete pro lepší stravitelnost a využití živin z obilnin použít vodní kefír) a droždím, vody dejte tolik, aby vzniklo husté tekuté těsto (jako na lívance). Mísu zakryjte a těsto nechejte kynout v pokojové teplotě přibližně 8 až 12 hodin. Poté vmíchejte žloutky, vlažný rozehřátý tuk a případně kokosový cukr nebo panelu. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do vaflového těsta. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem nebo kokosovým olejem, do vaflovače nalijte naběračku těsta, zaklopte ho a vafle usmažte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem smažte vafle i ze zbylého těsta. Ještě teplé vafle podávejte dle své chuti s máslem, ořechovým „máslem“, javorovým nebo datlovým sirupem, džemem, ovocem, ořechy či třeba čokoládovou omáčkou.