Bezmléčné hovězí Stroganov
Dnešní recept je inspirovaný ruskou kuchyní, jedná se o rychlé, minutkové jídlo. Měla by do něj přijít zakysaná smetana, tu při bezmléčné dietě obstojně nahradíte mandlovou „smetanou“ s citrónovou šťávou.
Suroviny
- 2 oloupané cibule nakrájená na čtvrtkolečka
- 500 g minutkového (steakového) vyzrálého hovězího masa nakrájeného na nudličky
- 250 g žampiónů nakrájených na plátky
- 250 ml mandlové „smetany“ (vyrobíte stejně jako mandlové „mléko“, ale použijete poloviční množství vody
- 1 lžíce rajského protlaku
- šťáva z poloviny citrónu
- 4 kyselé nebo kvašené okurky nakrájené na půlkolečka
- půl hrsti nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
- za studena lisovaný olivový olej
- 1 lžička mleté sladké papriky
- černý pepř
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Rozehřejte pánev a dejte na ni olivový olej a cibuli, za stálého míchání ji osmahněte dosklovita a přidejte nudličky masa. Jakmile budou téměř opečené, vložte do pánve žampióny, osolte a vše ještě osmahněte. Zaprašte paprikou, rychle promíchejte a ihned podlijte mandlovou „smetanou“.
Do pánve přidejte rajský protlak a citrónovou šťávu, krátce poduste a vmíchejte okurky. Prohřejte je a omáčku dochuťte solí a pepřem. Podávejte s dušenou rýží, těstovinami, opečenými bramborami či nízkosacharidovou přílohou, na talíři posypte petrželkou.