Bratislavská vepřová plec

Když si muž žádá nějakou českou klasiku, proč mu to nesplnit? I bratislavská vepřová pečeně se dá upravit zdravěji, bez mouky a bez sterilované zeleniny v nálevu nehezkého složení. Dokonce se mi povedla verze bezmléčná, vhodná pro plnou dietu GAPS protokolu, takže jsem si mohla pochutnat i já.

A když se žádá české jídlo, tak kam jinam se podívat pro inspiraci než do Sandtnerky a nebo do modernějších Pokladů české a moravské kuchyně od Vaňka. A na takové ty komunistické hotovky poslouží Receptury teplých pokrmů. Ty sice nevlastním, ale recepty se dají porůznu najít, jako právě i bratislavské plecko.

… ” a jak jsem recept na bratislavskou vepřovou plec pozměnila ” …

Kravské mléko a smetanu jsem nahradila mlékem kokosovým, samozřejmě tím bez aditiv, jen z kokosu a vody. Tuto záměnu běžně používám i v ostatních tradičních českých receptech. Kokos v nich vůbec nepoznáte. Vážně, mám to už mnohokrát ověřeno i na jiných strávnících, než je můj manžel a děti. Chutnalo zatím všem, včetně těch, kteří kokos neradi.

A vyhnout se zahušťování moukou také není problém. Stačí použít o něco větší množství zeleniny chuťově ladící s omáčkou a uvařenou ji do ní rozmixovat. Bratislavská vepřová plec není výjimkou. Dostatek opečené cibule a trocha kořenové zeleniny na vytvoření dostatečně husté omáčky stačí.

Místo sterilovaného hrášku jsem přidala hrášek vařený. A okurky vezměte buď domácí nebo kupované zavařené v nálevu bez umělých sladidel. A nebo ještě lepší je, pokud máte okurky kvašené. Letos se mi konečně povedlo nakládaček vypěstovat dost, aby bylo co zfermentovat. Používám postup na kvašení zeleniny z bílé Cukrfree kuchařky pro malé i velké. Do solného nálevu jsem jako startér přidala trochu šťávy z doma kvašeného bílého zelí. Pro dochucení jsem mezi okurčičky vsypala hořčičné semínko, trošku křenu, česneku a koprového květu a malou chilli papričku, navrch vinný list.

Bratislavská vepřová plec

Zdravější, ale chutí stále typická československá "hotovka"
Chod hlavní jídlo
Kuchyně evropská
Množství 4 porce
Příprava 30 minut
Vaření 3 hodiny 30 minut

Suroviny

  • 800 g vepřové plece (ne moc prorostlé)
  • 40 g másla (nebo sádla)
  • 4 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • ks celeru
  • 8 lžic rajčatového pyré (passaty)
  • 1 hrnek kokosového mléka (nebo smetany na vaření)
  • 100 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 4 ks kyselé okurky (kvašené nebo zavařované v nálevu)
  • 4 lžičky citrónové šťávy
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Vepřovou plec svažte potravinářským provázkem, osolte a vložte do pekáčku. Na maso poklaďte kousky másla.
  • Cibuli oloupejte. Mrkev, petržel a celer oškrabejte nebo oloupejte, podle síly slupky. Veškerou očištěnou zeleninu nakrájejte na kostičky a přidejte k masu.
  • Přilijte ½ hrnku vody a pekáček vložte do trouby rozehřáté na 170 °C.
  • Podle potřeby maso otáčejte, podlévejte vodou a upečte ho doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny.
  • Z výpeku vyberte stranou mrkev a petržel. Zbylou zeleninu rozmixujte s výpekem, kokosovým mlékem (nebo smetanou) a rajčatovým pyré.
  • Rozmixovanou omáčku přelijte do kastrolku a uvařte v ní hrášek. Poté do ní vraťte mrkev s petrželí a přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky. Nakonec omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
  • Mezitím zbavte maso provázku a nakrájejte ho na plátky. Udržujte ho teplé, například zavřené v pekáčku ve vypnuté troubě.
  • Plátky masa podávejte přelité omáčkou a doplněné, pokud chcete, přílohou.

Tipy

Pokud má vaše trouba tendence maso vysušovat, pečte ho první 1 až 2 hodiny zakryté.
K bratislavskému vepřovému plecku se jako příloha hodí kynuté špaldové knedlíky, máslové noky, či  těstoviny (já používám rýžové). Pokud držíte sacharidy nízko, můžete použít třeba vaječné nudle  a nebo noky z fathead těsta. Sama ale jím maso jen s omáčkou, však ta obsahuje zeleniny dost a nic víc nepotřebuji.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.

Sdílet: