Bratislavská vepřová plec
Když si muž žádá nějakou českou klasiku, proč mu to nesplnit? I bratislavská vepřová pečeně se dá upravit zdravěji, bez mouky a bez sterilované zeleniny v nálevu nehezkého složení. Dokonce se mi povedla verze bezmléčná, vhodná pro plnou dietu GAPS protokolu, takže jsem si mohla pochutnat i já.
A když se žádá české jídlo, tak kam jinam se podívat pro inspiraci než do Sandtnerky a nebo do modernějších Pokladů české a moravské kuchyně od Vaňka. A na takové ty komunistické hotovky poslouží Receptury teplých pokrmů. Ty sice nevlastním, ale recepty se dají porůznu najít, jako právě i bratislavské plecko.
… ” a jak jsem recept na bratislavskou vepřovou plec pozměnila ” …
Kravské mléko a smetanu jsem nahradila mlékem kokosovým, samozřejmě tím bez aditiv, jen z kokosu a vody. Tuto záměnu běžně používám i v ostatních tradičních českých receptech. Kokos v nich vůbec nepoznáte. Vážně, mám to už mnohokrát ověřeno i na jiných strávnících, než je můj manžel a děti. Chutnalo zatím všem, včetně těch, kteří kokos neradi.
A vyhnout se zahušťování moukou také není problém. Stačí použít o něco větší množství zeleniny chuťově ladící s omáčkou a uvařenou ji do ní rozmixovat. Bratislavská vepřová plec není výjimkou. Dostatek opečené cibule a trocha kořenové zeleniny na vytvoření dostatečně husté omáčky stačí.
Místo sterilovaného hrášku jsem přidala hrášek vařený. A okurky vezměte buď domácí nebo kupované zavařené v nálevu bez umělých sladidel. A nebo ještě lepší je, pokud máte okurky kvašené. Letos se mi konečně povedlo nakládaček vypěstovat dost, aby bylo co zfermentovat. Používám postup na kvašení zeleniny z bílé Cukrfree kuchařky pro malé i velké. Do solného nálevu jsem jako startér přidala trochu šťávy z doma kvašeného bílého zelí. Pro dochucení jsem mezi okurčičky vsypala hořčičné semínko, trošku křenu, česneku a koprového květu a malou chilli papričku, navrch vinný list.
Bratislavská vepřová plec
Suroviny
- 800 g vepřové plece (ne moc prorostlé)
- 40 g másla (nebo sádla)
- 4 ks cibule
- 1 ks mrkve
- 1 ks petržele
- ⅛ ks celeru
- 8 lžic rajčatového pyré (passaty)
- 1 hrnek kokosového mléka (nebo smetany na vaření)
- 100 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 4 ks kyselé okurky (kvašené nebo zavařované v nálevu)
- 4 lžičky citrónové šťávy
- nerafinovaná sůl
Postup
- Vepřovou plec svažte potravinářským provázkem, osolte a vložte do pekáčku. Na maso poklaďte kousky másla.
- Cibuli oloupejte. Mrkev, petržel a celer oškrabejte nebo oloupejte, podle síly slupky. Veškerou očištěnou zeleninu nakrájejte na kostičky a přidejte k masu.
- Přilijte ½ hrnku vody a pekáček vložte do trouby rozehřáté na 170 °C.
- Podle potřeby maso otáčejte, podlévejte vodou a upečte ho doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny.
- Z výpeku vyberte stranou mrkev a petržel. Zbylou zeleninu rozmixujte s výpekem, kokosovým mlékem (nebo smetanou) a rajčatovým pyré.
- Rozmixovanou omáčku přelijte do kastrolku a uvařte v ní hrášek. Poté do ní vraťte mrkev s petrželí a přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky. Nakonec omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
- Mezitím zbavte maso provázku a nakrájejte ho na plátky. Udržujte ho teplé, například zavřené v pekáčku ve vypnuté troubě.
- Plátky masa podávejte přelité omáčkou a doplněné, pokud chcete, přílohou.
Tipy
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.