Chilli con carne
Vařit chilli con carne bez chilli a přidat ho až nakonec není sice úplně to pravé, ale dělat navíc ještě trochu dětské verze, to se mi opravdu nechce. A tak jdu střední cestou, chilli vařím jen mírně ostré, děti na ostré jídlo postupně zvykám a já a manžel si případně podle chuti do svých porcí chilli papričky přidáme.
Suroviny
- 4 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- 4 lžičky chilli, pokud vaříte pro malé děti, tak většinu nahraďte mletou sladkou paprikou
- 600 g konzervovaných rajčat
- uvařené červené fazole (250 g v suchém stavu před vařením)
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 lžíce kakaového másla, 2 lžíce kakaového prášku a 1 lžíce datlového sirupu, nebo několik čtverečků vysokoprocentní hořké čokolády
- podle chuti najemno nakrájené chilli papričky (např. habanero)
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nadrobno nakrájejte a česnek najemno nasekejte. Do velké pánve, ke které máte poklici, nebo do kastrolu dejte rozehřát sádlo.
Cibuli osmahněte na sádle dosklovita, přidejte mleté maso a opečte ho. Poté k němu přidejte česnek a římský kmín a ještě chvíli osmahněte.
Do pánve k masu přidejte oregano a chilli (a mletou sladkou papriku), krátce promíchejte a ihned přidejte konzervovaná rajčata včetně šťávy a uvařené fazole včetně vývaru z nich. Osolte, uveďte do varu, pánev či kastrol přiklopte poklicí, ztlumte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání směs duste 1 hodinu.
K podušené masovo-fazolové směsi přidejte na čtverečky nakrájené očištěné papriky, zakryjte pokličkou a za občasného míchání duste další hodinu.
Do téměř hotového chilli con carne přidejte kakaové máslo, kakaový prášek a datlový sirup, nebo hořkou čokoládu a vše ještě několik minut poduste. Podle chuti dosolte, přidejte najemno nasekané chilli papričky a podávejte s rýží.