Citrónová babeta z rýžové mouky
Vzpomínáte si na citrónovou babetu, která se prodávala upečená v hliníkové vaničce? No, to se pod tímto názvem prodává dnes, to je plné roztodivných aditiv. Já navíc potřebuju péct bez mléka a bez pšenice a raději se vyhýbám cukru. Odrazovým můstkem mi byl recept na medový piškot, rýžové mouky je ale potřeba podstatně méně jak pšeničné. Nakonec mi začal v hlavě vrtat název tohoto moučníku, zdá se, že jde o kombinaci italské a francouzské cukrařiny pocházející z římského Babette bar & restaurant. Recept na torta Babette je tajný. Originál jsem sice neměla příležitost ochutnat, ale láká mě použít místo části rýžové mouky mouku mandlovou. Tak se třeba za čas dočkáte i receptu na luxusní verzi citrónové babety.
Suroviny
- 120 g hladké rýžové mouky
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 4 vejce
- 120 g medu
- 2 chemicky neošetřené (bio) citróny
- nastrouhaná kůra z 1/8 menšího chemicky neošetřeného (bio) pomeranče
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Smíchejte mouku a prášek do pečiva. Z jednoho citrónu ostrouhejte kůru a smíchejte ji s pomerančovou kůrou. Z obou citrónů vymačkejte šťávu.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na sníh, který se udrží ve tvaru špiček. Žloutky vyšlehejte s medem do pěny.
Do vyšlehaných žloutků s medem vmíchejte citrónovou a pomerančovou kůru a citrónovou šťávu.
Do žloutkové směsi vmíchejte rýžovou mouku s práškem do pečiva a pak opatrně po částech bílkový sníh. Těsto nalijte do lehce (kokosovým) olejem vytřené silikonové chlebíčkové formy (jiný druh formy vymažte olejem a vysypte moukou).
Citrónovou babetu vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte ji přibližně 40 minut do zlatohněda (zkuste zapíchnout špejli, jestli se na ni těsto už nelepí). Poté babetu nechte téměř vychladnout a jemně ji vyklopte z formy, krájejte až po úplném zchladnutí.