Původně jsem chtěla vyzkoušet čokoládové vafle z bílé Cukrfree kuchařky (knížku doporučuju si pořídit, je perfektní), ale doma se jaksi nenalézalo mandlové „máslo“, jen kokosové a i toho bylo málo. Takže nakonec vznikly trochu jiné nízkosacharidové vafle než ty plánované, ale přesto chutnaly skvěle, recept na ně najdete níže.
Suroviny
- 30 g 100% čokolády (například od LifeLike nebo z Čokoládovny Troubelice)
- 65 g kokosového „másla“ (koupíte například v dm drogerii nebo u LifeLike), jedná se o na pastu rozemletou sušenou kokosovou dužninu
- 3 středně velká vejce
- 25 g neodtučněné lískooříškové mouky (výše zmíněný LifeLike ji má v nabídce) neboli najemno namletých lískových oříšků
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
Postup
Na vodní lázni, nebo pokud máte dobře regulovatelnou varnou desku, tak přímo v kastrůlku na plotně, pomalu rozehřejte čokoládu, vmíchejte do ní kokosové „máslo“ a poté vejce. Nakonec zapracujte lískooříškovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do rozpáleného vaflovače rozprostřete polovinu těsta, zaklopte ho a vafli usmažte. Jelikož je těsto poměrně tučné, nejspíš nebudete muset vaflovač vymazávat. Pomocí kuchyňských kleští hotovou vafli vyndejte a stejným způsobem usmažte i vafle ze zbylého těsta. Můžete je podávat s drobným bobulovitým (nízkosacharidovým) ovocem a zakysanou smetanou, řeckým nebo kokosovým jogurtem, tvarohem, případně, jako já, s kokosovou šlehačkou neboli vyšlehanou tuhou částí z vychlazeného kokosového „mléka“ bez aditiv.