Čokoládovo-mátový sorbet
Po banáno-lískooříškové zmrzlině tu máte další nepříliš složitý recept na ledově studené mlsání. Milovníci čokolády můžou začít jásat. Protože nerada odměřuju pomocí hrnků a preferuju vážení a k čokoládě mi ze sladidel nejvíc pasuje datlový sirup, mírně jsem si přetvořila recept na čokoládový sorbet z Elana’s pantry. Místo kakaového prášku, kakaového másla (obojí doporučuju z Čokoládovny Troubelice) a 25 až 50 g datlového sirupu můžete použít vysokoprocentní hořkou čokoládu. Když vynecháte mátu, jde vyrobit i jiné varianty čokoládového sorbetu, například ochucený vanilkou či pomerančovým olejem.
Suroviny
- 350 g vody
- hrst listů máty
- 150 g datlového sirupu
- 75 g kakaového másla
- 60 g neodtučněného kakaového prášku
Postup
Lístky máty zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Poté mátu vyjměte a vyhoďte.
Do mátového odvaru přidejte datlový sirup a kakaové máslo a podle potřeby směs opatrně zahřívejte, až se kakaové máslo rozpustí.
K mátovému odvaru s datlovým sirupem a rozpuštěným kakaovým máslem vsypte kakaový prášek a vše důkladně rozmixujte. Směs na sorbet nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak ještě vychlaďte v ledničce.
Studenou směs na sorbet zpracujte ve zmrzlinovači. Pokud ho nemáte, nechte směs zmrznout v mrazničce, rozdělte ji na kousky, postupně promixujte v sekacím nástavci ponorného mixéru a nakonec ji nechte ve vhodné nádobě v mrazničce ještě ztuhnout. Hotový čokoládovo-mátový sorbet můžete skladovat v mrazničce, trvanlivost delší než několik dnů nemám ověřenou, protože se brzo sní.
</br />