Ve článku Moje tipy, jak dobít energii jsem vám slibovala recept na nízkosacharidový arašídový nugát. Je to kalorická bomba, to nepopírám. Ale moc dobrá a někdy je přesně toto potřeba. Uspokojit relativně zdravě svoje chutě a pokračovat dál. Nicméně tím vás nechci nijak nabádat k zajídání stresu. Stejně to většinou dlouhodobě nepomáhá. I když já sama při pocuchaných nervech spíš chuť k jídlu ztrácím. A mlsám pak později, v klidu.
Recept na čokoládový arašídový nugát je rychlý a jednoduchý, s minimem zašpiněného nádobí. K přípravě nugátu vám postačí jen jeden hrneček nebo kastrůlek a dvě lžičky. Ta druhá je na nabírání arašídového másla, aby zbylý obsah skleničky zůstal čistý. Pokud nevyužijete mikrovlnnou troubu (já se jí úplně nebráním, mrkněte třeba na tento článek) a nechcete nugát vyjídat rovnou z kastrůlku, nachystejte si na něj navíc misku. A případně na větší druhy ovoce ještě vytáhněte prkénko a nůž.
… ” servírování nugátu není raketová věda ” …
Po vychlazení čokoládový arašídový nugát hodně zhoustne, možná by šel vylít do pekáčku a pak krájet na kostičky. Ještě jsem to ale nezkoušela. Já ho mám nejraději polotekutý a smíchaný rovnou v hrnku s trochou jahod, malin nebo černého rybízu. Ovoce můžete přidat čerstvé i mražené. Na mraženém ovoci nabalený nugát tuhne a v hrnku tak vzniká zvláštní nesourodá hmota. Klidně vyzkoušejte různé varianty a napište mi, která vám chutnala nejvíc.
Čokoládový arašídový nugát
Suroviny
- 25 g másla
- 25 g 100% čokolády
- 75 g jemného arašídového krému (100% arašídového másla)
- 2 lžíce drobného bobulovitého ovoce
Postup
- Máslo a čokoládu společně rozehřejte v hrnečku v mikrovlnné troubě (v průběhu nemusíte surovinami míchat) a nebo za stálého míchání v kastrůlku při mírném výkonu plotýnky. Nevařte, jen ohřejte do rozpuštění.
- K rozpuštěnému máslu s čokoládou přidejte arašídový krém a vše dohladka rozmíchejte.
- Nugát podávejte dle svých preferencí vlažný či vychlazený, doplněný trochou ovoce s nížkým obsahem sacharidů.
Tipy
Jestliže chuti arašídů nefandíte a nebo je špatně trávíte, můžete arašídové máslo zaměnit za jiný čistě oříškový krém. Já si v poslední době oblíbila ořechová másla a mouky a 100% čokoládu značky LifeLike. Chutnají mi a výrobce je lokální. A to se počítá.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.