Čokoládový dort s borůvkami

Čas s dětmi letí jako splašený. Ani jsem se nenadála a Maty má zase o rok víc. A podobně jako loni v červenci, tak i letos si zvolil čokoládový dort. Tentokrát si ho ale Matouš přál promazaný džemem a ozdobený borůvkami a čokoládovou polevou. V hlavě mi poměrně rychle vyskočila myšlenka upraveného Sacheru.

Ráda vymýšlím vlastní recepty, ale rozhodně se nebráním menší i větší inspiraci jinde. Projela jsem si řadu návodů na nízkosacharidové, keto, paleo i primal Sacher dorty a upekla jeden malý pokusný piškot. V podstatě to byl průnik ze tří různých receptů a žádosti pozvaných o sladší dort, než byl můj poslední narozeninový, arašído-čokoládový s malinami. Proto moje volba padla na pouze 70% čokoládu. Výsledek byl jen trochu mastnější a těžší, než jsem zamýšlela. Druhý test, po úpravě poměru surovin, už dopadl výborně.

… ” ale Sacher potřebuje ještě džem a polevu ” …

Variace na osvědčené recepty nebývá krokem vedle. Startovním můstkem při přípravě borůvkového džemu mi byla Cukrfree kuchařka pro malé i velké. Je to ta světlá, s velkým autorským přispěním Jany Dell-Plotnárkové, což jde z mnoha receptů v ní poznat. Nicméně tento džem naleznete i na facebookovém profilu druhé z autorek bílé Cukrfree kuchařky, Janiny Černé.

A poslední složkou letošního klučičího dortu byla čokoládová poleva. Potřebovala jsem ji vzhledem k plánovanému zdobení měkčí. Tento účel perfektně plní ganache z kokosového mléka. Aby se v letním teple neroztékala, přidala jsem do polevy trochu želatiny. Nejspíš kvůli tomu se pak ale špatně roztírala a nechtěla stékat po stranách dortu. Na rovinu se vám přiznávám, že před vychlazením vypadal dort vážně otřesně, nebojím se napsat ohavně. Naštěstí čokoládová poleva v ledničce změnila odstín a mírně zmatněla. Začala vypadat jako bláto a ne jako ehm, h… Prostě jsem tentokrát měla víc štěstí než rozumu. A konečný vzhled dortu vylepšily borůvky, lístky máty a dravý praještěr.

Čokoládový dort s borůvkami

Korpus ve stylu Sacher dortu promazaný borůvkovým džemem a politý ganache
Chod dezert
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 1 kus
Příprava 45 minut
Vaření 1 hodina 45 minut

Suroviny

Čokoládový korpus

  • 8 ks středních vajec
  • 200 g 70% čokolády
  • 100 g másla
  • 150 g neodtučněné mandlové mouky
  • 2 lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • nerafinovaná sůl

Borůvkový džem

  • 250 g borůvek (mohou být i mražené)
  • 2 lžíce citrónové šťávy (nebo limetkové šťávy)
  • 2 lžíce medu (můžete vynechat)
  • ½ lžíce práškové želatiny

Ganache a zdobení

  • 90 g 70% čokolády
  • 75 g kokosového mléka (bez aditiv)
  • ½ lžičky práškové želatiny
  • 1 hrst borůvek (čerstvých)
  • několik lístků čerstvé máty

Postup

Čokoládový korpus

  • Vejce rozklepejte, bílky a žloutky oddělte. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.
  • Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte ji s máslem. Potřebujete, aby směs byla tekutá, ale ne horká.
  • Žloutky našlehejte do pěny a pomalu do nich za stálého šlehání přilévejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  • Do mísy s čokoládovou směsí přidejte mandlovou mouku smíchanou s kypřicím práškem a část bílkového sněhu. Opatrně propracujte a postupně jemně vmíchejte i zbylý sníh.
  • Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečícím papírem potřeným kokosovým olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C přibližně 80 minut. Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle, těsto by se na ni nemělo lepit.
  • Hotový čokoládový korpus nechejte úplně vychladnout, poté ho seřízněte do roviny (drobečky můžete sníst) a v polovině výšky rozřízněte na 2 pláty.

Borůvkový džem

  • Borůvky nasypejte do menším kastrolku a přidejte k nim citrónovou či limetkovou šťávu a špetku soli (vytáhne z borůvek sladkost). Za stálého míchání začněte borůvky zahřívat a jemně mačkat, pustí šťávu.
  • Nakonec borůvky důkladně rozmačkejte a podle chuti k nim přidejte med. Směs povařte, až začne mírně houstnout. Kastrůlek odstavte z plotýnky.
  • Povrch teplého borůvkového rozvaru poprašte želatinou. Jakmile želatina nasákne tekutinou, vše důkladně promíchejte. Želatina by se měla rozpustit. Pokud v džemu zůstaly kousky želatiny, opatrně ho za stálého míchání začněte zahřívat. Ale navařte ho, odstavte ho ihned po rozpuštění želatiny a nechejte vychladnout.

Ganache

  • Kokosové mléko nalijte do kastrůlku a poprašte ho želatinou. Jakmile želatina zvlhne a nabobtná, kokosové mléko pomalu za stálého míchání ohřívejte až do jejího rozpuštění.
  • Do teplého kokosového mléka přidejte nalámanou čokoládu a nechejte ji v něm rozpustit. Důkladně promíchejte, kdyby se čokoláda nechtěla rozpustit, směs mírně přihřejte.

Sestavení dortu

  • První plát korpusu potřete přibližně ⅔ borůvkového džemu a položte na něj druhý plát. Ten potřete zbylým džemem. Dort uložte do ledničky, aby vystydl.
  • Chladnou horní stranu dortu potřete ještě vlažnou ganache. Poleva začne stékat po okrajích dolů a tuhnout. Vytvoří tak dojem bláta. Dort uložte do ledničky, aby ganache ztuhla. Před podáváním ozdobte povrch dortu čerstvými borůvkami a lístky máty. U nás ještě vše doplnil nový plastový dinosaurus.

Tipy

Ganache je možné připravit v hrnečku v mikrovlnné troubě. Jen dejte pozor na přehřátí kokosového mléka, aby se z něj nezačal oddělovat tuk.

Na můj vkus byl dort sladký až moc, ostatní ale byli spokojeni. Oslavenec jako obvykle dortu moc nepojedl. Však to znáte. Důležité je, aby byla splněna jeho přání. A to se kompletně zdařilo.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: