Cukeťáky
Cukeťáky jsou smažené placičky z nastrouhané cukety ochucené jako klasický český bramborák, tedy česnekem a majoránkou. Můžete je jíst samostatně nebo i jako přílohu.
Suroviny
- 2 malé cukety
- hladká špaldová nebo hladká rýžová mouka
- 1 vejce (pokud použijete špaldovou mouku, nemusíte vejce dávat)
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 2 lžičky majoránky
- sůl
- sádlo
Postup
Cukety nahrubo nastrouhejte, promíchejte se solí a nechejte přibližně 15 minut stát, aby pustily vodu. Poté z nich tekutinu vymačkejte a vylijte ji.
Smíchejte vymačkané nasolené nastrouhané cukety s česnekem, majoránkou, moukou a případně vejcem na husté těsto.
Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev a rozpusťte na ní sádlo. Lžící nabírejte cukeťákové těsto a roztírejte ho na pánvi na placičky. Jakmile jsou cukeťáky z jedné strany hotové, opatrně je širokou obracečkou otáčejte a usmažte i z druhé strany.