Dort s borůvkovým želé
Sestra si k narozeninám přála dort s ovocným želé, domluvily jsme se nakonec na borůvkách a kakaovém piškotu, který jsem upekla trochu pevnější, aby neprosáknul a nebortil se. Dort je nízkosacharidový, i když není úplně neslazený, použila jsem menší množství xylitolu, ale můžete použít i jiné sypké sladidlo dle svých stravovacích zvyklostí.
Suroviny
- 4 vejce
- 100 g erythritolu
- 40 g kokosového krému (pevné části z vychlazeného kokosového mléka bez aditiv)
- 120 g mandlové mouky
- 40 g kokosové mouky
- 40 g nepraženého kakaového prášku
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- špetka soli
- 5 žloutků
- 50 g erythritolu
- 150 g rozpuštěného kokosového krému (pevné části z vychlazeného kokosového mléka bez aditiv)
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce hruškovice
- 2 lžíce práškové želatiny
- 2 hrnky mražených lesních borůvek
- 1 hrnek vody
- 25 g erythritolu
- 2 lžíce práškové želatiny
- na ozdobu několik lžic vyšlehaného kokosového krému, velkoplodé zahradní borůvky, květy černého bezu a lístky meduňky
Postup
Rozklepejte vejce, oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s erythritolem a kokosovým krémem a jemně do nich vmíchejte směs mandlové mouky, kokosové mouky, kakaa a prášku do pečiva a ušlehaný sníh. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 45 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí zapíchnutí špejle, těsto by se na ni nemělo lepit. Upečený piškot nechejte ve formě vychladnout, poté z něj opatrně sloupněte pečící papír a korpus pevně uzavřete do posuvného (nastavitelného) pečícího kruhu.
Žloutky rozšlehejte s erythritolem, vlažným rozpuštěným kokosovým krémem, máslem, vanilkou, destilátem a želatinou. Kastrólek umístěte do těsně pod bodem varu udržované vodní lázně (nebo, pokud vám jde u plotýnky velmi dobře regulovat výkon, kastrólek se silným dnem postavte přímo na plotýnku vařiče zapnutou na co nejnižší výkon) a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Jen to nepřežeňte, krém se nesmí začít vařit, srazil by se. Ještě teplý pudinkový krém nalijte na kakaový piškot a uložte ho do ledničky, dokud pudink neztuhne.
Borůvky smíchejte v menším hrnci s vodou a erythritolem a povrch poprašte želatinou. Jakmile želatina nasákne tekutinou, opatrným zahříváním ji za občasného promíchání rozpusťte, nevařte. Po částečném zchladnutí vlažné borůvkové želé nalijte na pudink a dort uložte zpět do ledničky, až bude veškeré želé pevné. Před podáváním můžete obvod dortu dohladka oříznout (pomocí nahřátého pečícího kruhu nastaveného na o něco menší průměr, odříznuté okraje můžete samozřejmě sníst) a dort ozdobte nastříkáním vyšlehaného kokosového krému a pokladením borůvek, květů černého bezu a lístků meduňky.