Dýňová čokoládová pěna
V sezóně dýně upeču a po zbytek roku pak uchovávám pyré v mrazničce. Můžete z něj vyrobit přílohovou kaši, noky, použít ho jako dětský příkrm, na náplň do koláče a nebo také na tuto čokoládovou pěnu. A jak už to u mých receptů bývá, kakaem v nich nešetřím (jsem trochu závislá na tom z Čokoládovny Troubelice).
Suroviny
- 200 g pyré z pečené dýně (dýni zbavte semínek, oloupejte, nakrájejte na dílky, upečte, abyste ji zbavili co největšího množství vody, a rozmixujte)
- 100 g datlového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g kakaového másla
- 50 g nepraženého kakaového prášku
- 2 vejce
- špetka nerafinované mořské soli
Postup
Dýňové pyré smíchejte s datlovým sirupem, vanilkovým extraktem, rozpuštěným kakaovým máslem, kakaovým práškem a žloutky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do dýňové směsi. Dýňovou hmotu rozdělte do 3 vymazaných žáruvzdorných mističek (ramekinů nebo nízkých zavařovacích skleniček) a umístěte je do pekáčku. Okolo mističek nalijte do pekáčku do výšky dýňové hmoty vroucí vodu a pekáček vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte 30 minut, poté mističky vyjměte a otřete. Dýňovou čokoládovou pěnu můžete podávat jak horkou v mističkách, tak i po vychlazení vyklopenou na talířku.