Dýňové palačinky z tapiokové mouky s karamelovou omáčkou

Dýňové palačinky jí i dcera, která dýni zrovna nemiluje. A sladká lepkavá omáčka, to je terno. Ale pokud nechcete použít tolik panely, klidně omáčku vynechte a palačinky podávejte jen s ovocem nebo třeba s málo sladkým džemem (např. broskvovým od Relaxu).

Suroviny

  • 1/2 hrnku pyré z pečené dýně (dýni zbavte semínek, oloupejte, nakrájejte na dílky a pečte při 200 °C přibližně 30 minut, abyste ji zbavili co největšího množství vody, poté ji rozmixujte)
  • 3 vejce
  • 1 a 1/4 hrnku kokosového „mléka“ bez aditiv (např. AROY-D)
  • 3/4 hrnku tapiokové mouky
  • 2 zarovnané lžíce kokosové mouky
  • za studena lisovaný kokosový olej

 

  • 3 lžíce másla
  • 6 lžic panely
  • 1/2 lžičky tapiokové mouky
  • 3/4 hrnku vody
  • špetka nerafinované soli

Postup

Rozmixujte dohladka dýňové pyré s vejci, kokosovým „mlékem“, tapiokovou a kokosovou moukou. Na rozehřáté pánvi nechejte rozpustit 1/4 lžičky kokosového oleje a rozlijte na ni v tenké vrstě těsto. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta i další palačinky.

Během smažení palačinek si připravte karamelovou omáčku, v malém kastrólku rozpusťte máslo a přidejte panelu se špetkou soli. Jakmile panela velmi lehce zkaramelizuje, přidejte vodu rozkvedlanou s tapiokovou moukou a vařte do zhoustnutí, může to trvat i více než 15 minut. Palačinky podávejte s karamelovou omáčkou, pokud chcete, přidejte na talíř i ovoce (třeba jablko nebo banán).

Sdílet: