Dýňové palačinky jí i dcera, která dýni zrovna nemiluje. A sladká lepkavá omáčka, to je terno. Ale pokud nechcete použít tolik panely, klidně omáčku vynechte a palačinky podávejte jen s ovocem nebo třeba s málo sladkým džemem (např. broskvovým od Relaxu).
Suroviny
- 1/2 hrnku pyré z pečené dýně (dýni zbavte semínek, oloupejte, nakrájejte na dílky a pečte při 200 °C přibližně 30 minut, abyste ji zbavili co největšího množství vody, poté ji rozmixujte)
- 3 vejce
- 1 a 1/4 hrnku kokosového „mléka“ bez aditiv (např. AROY-D)
- 3/4 hrnku tapiokové mouky
- 2 zarovnané lžíce kokosové mouky
- za studena lisovaný kokosový olej
- 3 lžíce másla
- 6 lžic panely
- 1/2 lžičky tapiokové mouky
- 3/4 hrnku vody
- špetka nerafinované soli
Postup
Rozmixujte dohladka dýňové pyré s vejci, kokosovým „mlékem“, tapiokovou a kokosovou moukou. Na rozehřáté pánvi nechejte rozpustit 1/4 lžičky kokosového oleje a rozlijte na ni v tenké vrstě těsto. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta i další palačinky.
Během smažení palačinek si připravte karamelovou omáčku, v malém kastrólku rozpusťte máslo a přidejte panelu se špetkou soli. Jakmile panela velmi lehce zkaramelizuje, přidejte vodu rozkvedlanou s tapiokovou moukou a vařte do zhoustnutí, může to trvat i více než 15 minut. Palačinky podávejte s karamelovou omáčkou, pokud chcete, přidejte na talíř i ovoce (třeba jablko nebo banán).