Tentokrát jsem nafotila recept na lívanečky bez lepkových i jiných obilnin, ale nevhodné pro vegany a alergiky na vejce nebo mandle. Pokud jich usmažíte moc, nebojte se je proložené potravinářskou fólií zamrazit.
Suroviny
- 3/4 hrnku pyré z pečené dýně (dýni zbavte semínek, oloupejte, nakrájejte na dílky a pečte při 200 °C přibližně 30 minut, abyste ji zbavili co největšího množství vody, poté ji rozmixujte)
- 2 velká vejce
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 2 lžíce kokosové mouky
- 4 lžíce tapiokové mouky
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- za studena lisovaný kokosový olej
Postup
Vše kromě oleje důkladně promíchejte. Při nízkém výkonu plotýnky rozehřejte pánev a nechejte na ní rozpustit lžičku kokosového oleje. Velkou lžící nabírejte lívanečkové těsto a postupně lijte na pánev lívanečky. Jakmile jsou lívanečky z jedné strany osmažené dohněda, velmi opatrně je širokou obracečkou otáčejte a usmažte je i z druhé strany. Podávejte je ještě teplé s medem či javorovým sirupem.