Fazolová rajčatová polévka
Tuto hustou polévku můžete podávat i jako hlavní chod, třeba k večeři. Nejvíc přijde vhod v chladnější dny, tymián a česnek hubí bacily.
>Suroviny
- 250 g velkých bílých fazolí
- 690 g rajčatové passaty (hustých pasírovaných rajčat)
- 2 velké oloupané stroužky česneku nebo víc menších
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu
- 2 lžíce sádla
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Fazole na několik hodin (přes noc) namočte do studené vody, poté je slijte a propláchněte. V hrnci je zalijte čerstvou vodou tak, aby byly všechny ponořené a ještě centimetr vody nad nimi, zaklopte pokličkou a uvařte téměř doměkka. K fazolím přidejte passatu, prolisovaný česnek, tymián, sůl a sádlo a dovařte doměkka. Část měkkých fazolí můžete rozmačkat, polévku zahustí. Podle chuti dosolte a podávejte.