Už dříve jsem uveřejnila recepty na kešu-mandlový „tvaroh“ a mandlový krémový „sýr“. A pak jsem podlehla kouzlu fermentace, „tvaroh“ ale dělám pouze z kešu, fermentované mandle pro mě mají ve většině použití trochu nepříjemnou, obtížně popsatelnou pachuť. A teď zpátky k „tvarohu“. Můžete ho používat třeba jako základ pomazánek, nepečených dezertů či knedlíkového těsta (vyzkoušeno, opravdu).
Suroviny
- 300 g nepražených (raw) kešu ořechů
- 1 kapsle kvalitních probiotik (doporučuji Colon Dophilus, v lékárnách umí objednat)
Postup
Kešu ořechy namočte při pokojové teplotě na alespoň 8 hodin, rozloží se antinutriční látky a navíc ořechy změknou. Poté kešu sceďte a namáčecí vodu vylijte.
Scezené namočené kešu ořechy rozmixujte co nejvíc dohladka s přibližně 3/4 hrnkem čerstvé vody, vody nepřidejte moc, aby výsledná hmota nebyla příliš řídká. Do mixéru vsypte obsah kapsle probiotik a ještě krátce promixujte.
Kešu hmotu přemístěte do již vychladlé horkou vodou vysterilizované sklenice, sklenice musí být dostatečně velká, přibližně dvojnásobná než je objem kešu hmoty. Sklenici zavřete, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat plyny vzniklé fermentací. Kešu hmotu nechejte přibližně 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě, postupně se v ní objeví bublinky a její objem se zvětší. Poslední hodiny ochutnávejte a po dosažení požadované kyselosti obsah skleničky promíchejte, klesne na původní objem. Sklenici s kešu „tvarohem“ poté uložte do chladničky, vydrží tam i týden.