Hovězí guláš se zeleninovými knedlíky
Rodina si přála nějaké klasické české jídlo, já si přála low carb oběd. A jak z toho vybruslit? Guláš zahušťuji cibulí už roky, takže to nebyla žádná změna. Ale zvládnu připravit i nízkosacharidové knedlíky. Vím, že klasický český guláš se obvykle připravuje z kližky, ale já ji, mírně řečeno, nemám ráda. Vadí mi v ní vazivové části, jsou vážně moc zdravé, ale já je nejsem schopná polknout.
Ale co ke guláši? I když mám zeleninových příloh obstojný repertoár, ne vše chutná manželovi a dětem. Muž má rád knedlíky – a musím přiznat, že nízkosacharidové knedlíky byly výzva. Podařilo se mi vygooglit více receptů.
Jako první jsem zkoušela lučinové (s nahrazením Lučiny za můj kešu „tvaroh“) a vaječno-psylliové, na můj vkus vyšly moc houbovité, kromě mě je nikdo nechtěl jíst a navíc nejsem fanynka psyllia. Obsahuje poměrně hodně vlákniny (ne každému vláknina ve větším množství prospívá) a antinutričních látek, vadí mi i lehce vrzavý pocit mezi zuby. Pak jsem ale narazila na knedlíky z vajec a nastrouhané kořenové zeleniny.
… ” zeleninové nízkosacharidové knedlíky vypadaly slibně ” …
Poprvé jsem je uvařila podle návodu v mikrovlnné troubě (i když se ji snažím používat málo), ale i tak mi přišly vlhké a lehce gumovité. Přídavek mandlové mouky pomohl strukturu zlepšit. Ale udělat knedlíky v hrnečcích v páře v hrnci dobrý nápad nebyl, vyšly příliš mokré a málo soudržné. Nakonec jsem je zkusila upéct v troubě. A konečně se zadařilo, po několika pokusech byla mise nízkosacharidové knedlíky, které sní bez řečí i manžel, splněna.
Hovězí guláš se zeleninovými knedlíky
Suroviny
Guláš
- 600 g předního hovězího masa (např. krku nebo podplečí)
- 900 g cibule
- 3 lžíce sádla
- 4 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového pyré (passaty)
- nerafinovaná sůl
Knedlíky
- 2 ks velkých vajec
- 200 g mrkve (najemno nastrouhané)
- 50 g neodtučněné mandlové mouky
- 1 lžíce sádla
- nerafinovaná sůl
Postup
Guláš
- Maso nakrájejte na větší kostky. Cibule oloupejte a nakrájejte nahrubo.
- Na sádle orestujte do zlatova cibule a přidejte maso. Důkladně ho osmahněte, poté zaprašte mletou sladkou paprikou, rychle promíchejte a ihned podlijte vodou zhruba do poloviny výšky masa.
- Do hrnce přidejte rajčatové pyré a sůl. Maso duste pod pokličkou při mírném výkonu plotýnky doměkka, podle potřeby podlévejte vodou. Nakonec guláš dochuťte solí.
Knedlíky
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte se špetkou soli pevný sníh.
- Žloutky smíchejte s nastrouhanou mrkví a solí. Přidejte bílkový sníh a mandlovou moukou a vše dohromady jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul.
- Těsto rozdělte do 3 zavařovacích sklenic s rovnými stěnami (bez zúžení hrdla, tzv. masovek) důkladně vymazaných sádlem a nízkosacharidové knedlíky pečte při 170 °C 40 minut.
- Sklenice vyndejte z trouby a jejich obsah nechejte mírně zchladnout. Poté objeďte okraje knedlíků tenkým dlouhým nožíkem, zeleninové knedlíky opatrně vyklopte a nakrájejte je na silnější plátky.
Tipy
Narovinu vám tu přiznávám, že nejvíc mám tyto knedlíky ráda já, manžel je toleruje a děti je zrovna nemilují. Šárka (starší dcera) sní jen kousínek, Matouš (mladší syn) je odmítá úplně. Ale každý máme jiné chutě, zkuste proto dát těmto nízkosacharidovým knedlíkům z nastrouhané zeleniny alespoň jednu šanci.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.