Hovězí sekaná pečeně inspirovaná Itálií
Také máte rádi sekanou? Obvykle peču upravenou klasickou z mletého vepřového masa, s majoránkou a česnekem. Muž i děti ji mají rádi, ale občas nastane čas na změnu. A když to má být hovězí sekaná, tak mi přijde nejlepší ochucená v italském stylu. Můj muž navíc rád upozorňuje, že je původem Ital. I když na to kromě příjmení vůbec nevypadá a onen prapředek se sem zatoulal a zůstal tu už někdy během třicetileté války.
Inspirovala jsem se v tomto receptu, zaujalo mě nádherně vypadající obalení sekané propletenými plátky slaniny. A to jsem prostě musela vyzkoušet! Nicméně vnitřek jsem si upravila po svém, bez sýra a smetany a s lehce odlišným kořením. V soutěži na Jídelním plánu jsem za jeden ze svých receptů vyhrála balíček koření. Obsahoval i to, co by mě běžně nenapadlo koupit. Zrovna paprikové vločky, neboli usušené drobné kostičky ze sladké papriky, mi přišly do mletého masa jako výborný nápad. K česneku, rajčatům a bazalce ladí.
… ” hovězí sekaná jako to hlavní, teď ještě vymyslet přílohu ” …
Pokud se chcete držet nízkosacharidové stravy, určitě se k ní bude hodit vařená či pečená zelenina jako květák, brokolice, fazolové lusky, tuřín, mrkev a nebo celer. Ze škrobnatých příloh si dovedu představit jak brambory či batáty na různé způsoby, tak i dušenou rýži nebo těstoviny. Já jsem zvolila kompromis, který vidíte na úvodní fotografii. Byly to zelené fazolky, mrkve a brambory pečené s česnekem a sušenou bazalkou.
Hovězí sekaná pečeně inspirovaná Itálií
Suroviny
Sekaná pečeně
- 500 g mletého hovězího masa
- 8 lžiček rajčatového pyré (passaty)
- 1 stroužek česneku
- ½ ks cibule (malé)
- 1 lžička sušené bazalky
- 2 lžičky paprikových vloček (floků ze sušené sladké červené papriky)
- čerstvě mletý černý pepř
- nerafinovaná sůl
Ostatní
- 200 g kvalitní uzené slaniny (nakrájené na tenké plátky)
- ¼ hrnku rajčatového pyré (passaty)
Postup
- Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
- Mleté hovězí maso důkladně promísíme s ½ lžičkou soli, ¼ lžičkou mletého pepře, paprikovými vločkami, bazalkou, česnekem, cibulí a rajčatovým pyré.
- Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišku. Obalíme ji plátky slaniny a vložíme do menšího pekáčku.
- Pekáček vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a sekanou pečeme 1 hodinu.
- Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pokračujeme v pečení ještě 30 minut.
- Ze sekané opatrně slijeme většinu vypečeného tuku a do pekáčku nalijeme rajčatové pyré. Podle potřeby naředíme vodou. A vše společně pečeme dalších 30 minut.
- Sekanou pečeni podáváme nakrájenou na plátky, politou rajčatovou omáčkou a doplněnou zeleninou či jinou přílohou dle vaší chuti a stravovacích zvyklostí.
Tipy
Určitě si nemusíte hrát se slaninou jako já a „tkát“ z ní „plátno“ na obalení sekané. Pouhé položení slaninových plátků na povrch masa na chuti neubere. A pokud potřebujete omezit konzumaci tuků, myslím si, že i výrazně menší množství slaniny pokrájené na drobné kostičky a zamíchané do ochuceného mletého masa svůj účel také splní.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.