Kakao nebo vysokoprocentní čokoláda u nás tvoří skoro nezbytnou součást zásob už řadu let a nezměnilo se to ani při nízkosacharidové stravě. Jak moc a jestli vůbec si v LCHF jídelníčku dopřejete moučníky, záleží samozřejmě na vás a vašich cílech. Kvalitní suroviny jsou základ, Čokoládovna Troubelice patří mezi moje oblíbené výrobce.
Suroviny
- 3 vrchovaté lžíce másla nebo kakaového másla
- 3 vejce
- 6 lžic vlažné vody
- 1 lžíce erythritolu (nemusí být)
- 4 lžíce kokosové mouky
- 4 lžíce nepraženého kakaového prášku
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- za studena lisovaný kokosový nebo olivový olej
Postup
Zvolený tuk mírným zahřátím rozpusťte, rozšlehejte ho s vejci a postupně metličkou vmíchejte vodu, erythritol a nakonec směs kokosové mouky, kakaa a prášku do pečiva. Při mírnějším výkonu plotýnky rozehřejte pánev a potřete ji mašlovačkou smočenou v kokosovém nebo olivovém oleji. Postupně lijte na pánev lívanečky, jakmile jsou z jedné strany hotové, velmi opatrně je širokou obracečkou otáčejte a usmažte je i z druhé strany. Kakaové lívance podávejte s drobným bobulovitým ovocem (jahodami, malinami, ostružinami, borůvkami nebo třeba rybízem) a kravskou nebo kokosovou šlehačkou (vyšlehanou tužší částí z důkladně vychlazeného kokosového „mléka“), či s řeckým nebo kokosovým jogurtem.