Kakaové špaldové muffiny
Čokoládové a kakaové moučníky jsou u nás nejoblíbenější, manžel ani jiné muffiny nechce. Tento konkrétní recept obsahuje kakaového prášku poměrně hodně a je bez vajec. Jako jejich náhradu jsem použila mouku z červené čočky, můžete ji koupit hotovou a nebo, pokud máte dostatečně výkonný mixér, si ji sami z loupané červené čočky za několik minut vyrobit. Nebojte se, po upečení luštěninová pachuť nezůstane.
Suroviny
- 175 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 50 g mouky z červené čočky
- 75 g nepraženého kakaového prášku
- 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 125 g datlového sirupu plus několik lžic jako poleva na hotové muffiny
- 300 g vody
- 50 g sádla nebo kokosového oleje
- 100 g kakaového másla (kupuju troubelické, stejně jako kakaový prášek)
Postup
Smíchejte špaldovou, pohankovou a čočkovou mouku s kakaem a práškem do pečiva. V jiné míse smíchejte datlový sirup a vodu. Při slabém výkonu plotýnky rozehřejte sádlo nebo kokosový olej s kakaovým máslem, vmíchejte je do vody se sirupem a ihned přidejte i moučnou kakaovou směs. Rychle promíchejte, drobné žmolky nevadí. Těsto rozdělte do formiček na muffiny a plech s nimi vložte do trouby rozehřáté na 170 °C. Muffiny pečte přibližně 35 minut, poté je polijte datlovým sirupem a nechejte vychladnout.