Low carb palačinky se mi sice nepovedly hned na první pokus, ale nakonec mám použitelné recepty dva. První z nich, který najdete zde, v sobě kombinuje lískové oříšky a kakao, prý jak (neslazená) osmažená Nutella, namazat si je pak můžete třeba nenutellou podle Cukrfree. Ořechy do palačinek doporučuju předem namočit ze dvou důvodů, jednak se vám budou lépe mixovat na těsto, druhak se zlepší jejich stravitelnost a výživová hodnota.
Suroviny
- 1/2 hrnku (50 g) lískových ořechů
- 4 vejce
- 2 zarovnané lžíce nepraženého kakaového prášku (můj nejoblíbenější je z Čokoládovny Troubelice)
- volitelně 2 lžíce másla (pro jemnější palačinky)
- špetka nerafinované soli
- za studena lisovaný kokosový olej
Postup
Lískové ořechy namočte na alespoň 8 hodin se špetkou soli, poté je sceďte, propláchněte a nechejte okapat. Rozmixujte je dohladka s vejci, kakaem a případně máslem, pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte 1 až 2 lžíce vody. Rozehřátou pánev zlehka potřete kokosovým olejem a rozlijte na ni v tenké vrstvě těsto. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Pozor, neusmažte ji ani z jedné ze stran příliš, pak začíná být suchá a lámat se, pokud ji ale udělaná naopak málo, nepůjde vám otočit, roztrhne se, chce to jen trochu citu a cviku. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta i další palačinky.