Ze začátku jsem měla pocit, že bezmléčná dieta bude velmi obtížná, že bez sýrů snad ani nepřežiju. Ale je to jen zvyk, postupně mi přestaly chybět a navíc jsem objevila různé alternativy. Jednou z nich je pomazánkový základ z rozmixovaných namočených kešu ořechů a oleje. Recept je snadný a rychlý a je možné v něm použít širokou škálu ochucení. Já mám velmi ráda tuto variantu se sušenými rajčaty.
Suroviny
- 75 g nepražených kešu ořechů
- 3 sušená rajčata
- 6 lžic za studena lisovaného olivového oleje (já používám řecký)
- šťáva z poloviny až z celého citrónu
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Alespoň 8 hodin předem namočte do vody kešu ořechy a sušená rajčata. Pokud máte sušená rajčata naložená v oleji, ta nenamáčejte.
Sceďte kešu ořechy a sušená rajčata, namáčecí vodu vylijte. Kešu a rajčata vložte do úzké vyšší nádoby a přidejte k nim olivový olej, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí, oregano, pepř a sůl.
Vše rozmixujte ponorným mixérem na co nejhladší pomazánku. Dochuťte ji solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Pomazánku ihned použijte na namazání pečiva. Je možné ji zakrytou (např. potravinářskou fólií) skladovat v chladničce jeden až dva dny.