Kokosový jogurt

Netolerujete z nějakého důvodu živočišné mléko, ale přesto máte chuť na nakyslý jogurt? Snadno si ho můžete připravit z kokosového mléka a probiotik. Jen je nutné ohlídat si jejich složení a živost. Mnohokrát jsem s úspěchem ozkoušela probiotika Colon Dophilus. Jsou bez stop kravského mléka i sóji a v kokosovém mléce se dobře množí. V lékárnách je většinou nemívají skladem, ale dokáží je objednat. Pokud objevím jiný spolehlivý typ probiotik, doplním je sem. A nebojte se mi napsat i vaše osvědčené značky, z kterých kokosový jogurt vyrábíte.

Další potíž by mohla být, že prokysáním kokosové mléko samo o sobě nehoustne. Stačí ale použít želatinu. Dodáte s ní navíc i trochu dobře stravitelných bílkovin. S ohledem na maximální výživnost bych doporučila želatinu od zvířat z volného chovu, co nejvíc pasených. Mezi velmi dobré patří hovězí želatiny značek Great Lakes, Vital Proteins či Ergomax. Prodávají se jen ve velkém balení, ale vydrží i po otevření velmi dlouho v pořádku. Po přepočtení na hmotnost vycházejí cenově podobně nebo jen mírně dráž než jiné druhy. Nicméně funkčně podobnou službu odvede i běžně dostupná konvenční vepřová želatina, například ta na sladké i slané od Vitany.

… ” kokosový jogurt je zdravá tuková bomba ” …

Kokosový jogurt, podle použitého mléka, může obsahovat okolo dvaceti a více procent tuku. Proto jsem se o něm zmiňovala i ve svém článku Moje tipy, jak dobít energii. Ale jsou to tuky zdravé. A není problém si upravit zbytek jídelníčku, abyste mohli kokosový jogurt jíst i během procesu hubnutí.

Kokosový jogurt

Zakysaný výrobek z kokosového mléka, želatiny a probiotik, bez BKM
Chod dezert, snídaně, svačina
Kuchyně americká, evropská, nízkosacharidová
Množství 1 litr
Příprava 1 den

Suroviny

  • 1 litr kokosového mléka (bez aditiv, například bio AROY-D)
  • 1 až 1 ½ lžíce práškové želatiny (tedy ½ až ¾ obvyklého dávkování želatiny)
  • 2 kapsle kvalitních probiotik (doporučuji Colon Dophilus)

Postup

  • Do menšího hrnce nalijte 1 hrnek kokosového mléka a poprašte ho želatinou. Pokud chcete hustší šlehaný jogurt, použijte želatiny 1 ½ lžíce, na běžný jogurt postačí 1 lžíce.
  • Přibližně za 10 minut, jakmile želatina navlhne a nabobtná, začnete za stálého míchání obsah hrnce zahřívat. Ohřejte ho pouze do rozpuštění želatiny. Nevařte, želatina by pak netuhla a hotový jogurt nezhoustnul.
  • Přilijte zbylé kokosové mléko a až poté vsypete obsah kapslí probiotik. Důkladně ho v mléce rozmíchejte. Postupujte přesně v tomto pořadí, ať probiotické baktérie nazabijete horkem. Pro hladší výsledek ještě můžete vše krátce promixovat.
  • Zavařovací sklenice i se šroubovacími víčky vysterilizujte politím vařící vodou. Nechejte je okapat a zchladnout. Poté do nich rozdělte tekutou kokosovou směs. Sklenice uzavřete, ale víčka nedotahujte.
  • Kokosový jogurt nechejte 20 až 24 hodin kysat (fermentovat) při 40 °C. Já používám troubu nastavenou na program kynutí těsta. Ke konci uvedené doby můžete víčko dotáhnout, obsah sklenice protřepat a ochutnat, jestli je jogurt už dost kyselý. Pokud ještě není dostatečně prokysaný, víčko sklenice opět povolte a sklenici postavte zpět do tepla.
  • Sklenicím s prokysaným kokosovým jogurtem dotáhněte víčka a uložte je do chladničky. Během několikahodinového chladnutí a houstnutí jogurtu sklenicemi několikrát zatřeste, aby se jejich obsah promíchal.
  • Hotový jogurt ochovávajte v chladničce. Pokud příliš zhoustnul, důkladně ho prošlehejte. Kokosový jogurt podávejte studený samotný, s vysokoprocentní čokoládou či ozdobený ovocem nebo oříšky dle vašich stravovacích zvyklostí.

Tipy

V poslední době dělám kokosový jogurt příliš hustý cíleně, po prošlehání je krásně krémový. Pokud želatiny přidáte ještě víc, získáte jogurtové želé.
Různé značky želatiny mohou mít odlišnou tužící sílu a záleží i na vašich preferencích ohledně hustoty jogurtu. Podle toho je potřeba vyladit množství želatiny.

Možná vás zaujalo, že kokosový jogurt prokysavá mnohem déle než jogurty z živočišného mléka. Kokosové mléko totiž neobsahuje cukr laktózu, nejpřirozenější krmivo pro probiotické baktérie. Tyto breberky se v něm proto nemnoží nejochotněji. Dopřejte jim ale vhodnou teplotu a delší čas a k výsledné kyselosti jogurtu se také dopracují.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: