Křupavé mandle s javorovým sirupem
Pražené oslazené mandle nejsou nijak neobvyklá pochutina. Já se na ně ale rozhodla jít trošku složitěji a zdravěji, dlouhým namočením dojde k alespoň částečnému rozkladu fytátů, antinutričních látek bránících vstřebávání minerálů, a javorový sirup dodá svoji specifickou chuť a menší množství draslíku, vápníku, zinku a manganu.
Suroviny
- 2 hrnky nepražených neloupaných mandlí
- 1 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce tmavého javorového sirupu
- špetka nerafinované mořské soli
Postup
Mandle namočte při pokojové teplotě do vody se špetkou soli na 8 až 12 hodin, poté je propláchněte a nechejte okapat. Pak je rozložte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby se zapnutým horkovzduchem vyhřáté na 100 °C a nechejte sušit přibližně dvě hodiny, v průběhu je alespoň dvakrát promíchejte. Vypněte horkovzduch, zvedněte teplotu trouby na 200 °C a mandle promíchejte s kokosovým olejem a javorovým sirupem. Jakmile budou mandle lehce opražené a sirup zhoustne (pozor, ať ho nepřipálíte, trvá to jen několik minut), vyndejte plech z trouby. Mandle ihned promíchejte, shrňte ke středu papíru a nechejte vychladnout, sirup na nich vytvoří křupavý povlak.