Květáková bomba
Efektně seskládaný zapečený květák s mletým masem a slaninou nevypadal podle videa vůbec složitě, tak jsem se nechala inspirovat. Bomba jsem ho nazvala jak vůli tvaru, tak kvůli momentu překvapení po prvním rozkrojení.
Suroviny
- 1 menší květák
- 1/2 kg mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 lžíce najemno nasekaného rozmarýnu
- 200 g kvalitní slaniny nakrájené na plátky
- čerstvě mletý černý pepř
- nerafinovaná sůl
Postup
Květák zbavte listů, umyjte a vykrojte z něj část středového stonku, ale jen tolik, aby se nerozpadnul na růžičky. Mleté maso důkladně promíchejte s vejcem, rozmarýnem, pepřem a solí a menší částí směsi vyplňte prostory mezi růžičkami a důlek po stonku květáku. Na dno koláčové formy položte několik plátků slaniny, na ně květák a po celém jeho povrchu rozprostřete zbylou masovou směs. Maso zakryjte plátky slaniny a formu vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte přibližně 1 hodinu, hotovou květákovou bombu podávejte teplou doplněnou další zeleninou.