Květáková „rýže“
Vypadá jako rýže (i svoje děti jsem zmátla), používá se místo rýže a on to … květák. Jak se dá očekávat, chutná tedy jako květák. Ale dobrý a ne moc výrazný květák, nicméně férově říkám, že milovníka rýže a odmítače zeleniny s ním nejspíš neuctíte. Na květákovou „rýži“ naleznete spoustu receptů, já mám ráda tuto jemnou máslovou verzi.
Suroviny
- syrový květák
- máslo
- nerafinovaná sůl
Postup
Květák umyjte a okrájejte růžičky (stonky použijte třeba do polévky). Růžičky květáku najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, nasekejte, dobře to jde po částech v sekacím nástavci ponorného mixéru. Takto nachystanou syrovou květákovou „rýži“ můžete bez obav zamrazit, vyzkoušela jsem to už několikrát. V hrnci při mírném výkonu plotýnky rozehřejte máslo, na 100 gramů květáku dávám přibližně 10 gramů másla, a vsypejte syrovou (nebo mraženou) květákovou „rýži, osolte ji a za občasného míchání bez pokličky poduste doměkka, některý květák je uvařený rychleji a jinému to trvá, zhruba 10 až 15 minut ale obvykle stačí. Pokud nenastavíte plotýnku na příliš vysoký výkon, nemělo by ani být potřeba květák podlévat vodou. Hotovou květákovou „rýži“ podávejte teplou jako přílohu, např. k dušenému masu, masovým kuličkám s omáčkou nebo třeba k pečené rybě na másle.