Lískooříšková roláda s pomerančovým máslovým krémem

Název receptu sice jasně říká lískooříšková roláda s pomerančovým krémem, já vám ale prozradím jednu naprosto skvělou věc. Tuto roládu může upéct i z jiných ořechů a naplnit ji odlišně ochuceným krémem nebo třeba džemem. Množství variací je nepřeberné. Láká mě vyzkoušet kombinaci pistácií s jahodami a možná i máku s citrónem. A co vás? Chcete být mistrem nízkosacharidových rolád? Směle do toho. Tedy s rozumem, dezert každý den není zrovna nejlepší nápad. Však vy víte.

Já zatím zkoušela upéct těsto z vlašských a z pekanových ořechů a také z neodtučněné mandlové mouky neboli jemně mletých loupaných mandlí. Ze všech vyšlo úžasně. A stejně jako v případě těsta, tak i s náplní si můžete pohrát. Lehčeji bude působit roláda potřená šlehačkou (pokud ji můžete), malinovou marmeládou či povidly. Z máslových krémů můžu doporučit čokoládový. Nejspíš by šel použít i měkký nugát, na nějž recept teprve chystám. Příště ho zkusím vyšlehat. Chtěla bych s ním namazat svůj narozeninový dort. Snad se povede.

… ” ořechový piškot je vláčný, nepraská a jde nádherně zarolovat ” …

Jak je to možné? Vážně jde snadno a jednoduše upéct těsto na bezobilnou roládu, které není hutné, mokré a nebo naopak suché a lámávé? Sama jsem při prvním pokusu zírala, jak jedna jediná přísada změní vlastnosti piškotu. Už ani nevím, kde jsem tenhle tip našla. Ale musím se s vámi o něj podělit. Natolik se mi nejen tato lískooříšková roláda povedla. Piškot při smotávání nepraská díky přídavku práškové želatiny. Želatina se předem nijak nerozpouští, nevaří, jen ji sypkou vmícháte přímo do mletých oříšků.

Lískooříšková roláda s pomerančovým máslovým krémem

Snadno srolovatelný nízkosacharidový piškot, který nepraská, potřený jemně ochucenou náplní
Chod dezert
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 1 kus
Příprava 1 hodina
Vaření 25 minut

Suroviny

Piškot

  • 6 ks velkých vajec
  • 100 g neodtučněné lískooříškové mouky (jemně mletých lískových oříšků)
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
  • nerafinovaná sůl

Krém

  • 150 g másla (změklého)
  • 2 ks velkých žloutků
  • 2 lžičky medu (nebo na moučku rozmixovaného erythritolu)
  • 1 ks pomeranče (chemicky neošetřený)

Poleva

  • 30 g vysokoprocentní čokolády (alespoň 85%)
  • 25 g másla

Postup

Piškot

  • Během vyklepávání vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny a nalijte je na bílkový sníh.
  • Navrch nasypejte směs oříškové mouky, práškové želatiny a kypřicího prášku. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesl. Piškotové těsto rozetřete na pomaštěný pečicí papír položený na plechu.
  • Piškot pečte při 170 °C přibližně 20 až 25 minut. Poté ho přikryjte dalším kusem pečícího papíru a plát s oběma papíry opatrně otočte. Navrchu tak teď bude původní kus pečícího papíru, sloupněte ho a vyhoďte. Piškot i s novým kusem pečícího papíru zatočte a nechejte úplně vychladnout.

Krém

  • Najemno nastrouhejte svrchní oranžovou vrstvu pomerančové kůry. Zbytky kůry a bílou slupku okrájejte nožem až k dužnině a vyhoďte je. Poté pomeranč vyfiletujte a zbytky důkladně vymačkejte. Veškerou šťávu uchovejte.
  • Změklé máslo šlehejte se žloutky a zvoleným sladidlem přibližně 10 minut, až nabyde na objemu. Poté do něj zašlehejte pomerančovou kůru a šťávu.

Zdobení

  • Vychladlý srolovaný piškotový plát rozmotejte a potřete ho krémem. A roládu znovu, již bez papíru, stočte.
  • V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte.
  • Smotanou roládu ozdobte čokoládovou polevou, filety z pomeranče a případně i lístky máty či meduňky. Hotový dezert uložte do chladničky zpevnit.

Tipy

Krém je možné připravit i bez žloutků, bude ale hutnější.
Sladkost krému si můžete upravit dle svých potřeb a chutí.

Na chuti skoro nikdo nepozná, že je piškotové těsto bez mouky. A pokud krém víc přisladíte, můžete roládu směle podávat hostům zvyklým na vysokosacharidovou stravu, moučníky a dezerty s cukrem. Je na vašem uvážení, zda pak použijete přírodní a na cukry bohatý med nebo průmyslově vyráběný nízkosacharidový erythritol.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: