Původně jsem tento recept odladila s mandlovou moukou, palačinky měly jemnou, ne moc výraznou chuť, bez váhání jsem je chtěla přidat na blog. Nicméně pak mě napadlo, že by to mohlo fungovat s oříšky – a výsledek předčil očekávání. Vznikla perfektní nedělní snídaně. Tyto palačinky můžete samozřejmě udělat i bez omáčky, ale velmi kvalitní kakaový prášek a panelu na ni seženete např. v Čokoládovně Troubelice.
Suroviny
- 1/2 hrnku (50 g) lískových ořechů
- 3 vejce
- 1/2 hrnku vody nebo lískooříškového „mléka“
- 1/2 hrnku (60 g) tapiokové mouky
- špetka nerafinované soli
- za studena lisovaný kokosový olej
- 1/2 hrnku lískooříškového „mléka“
- 1 lžíce kakaového másla
- 4 lžíce panely
- 5 lžic nepraženého kakaového prášku
Postup
Lískové ořechy namočte na alespoň 8 hodin se špetkou soli, poté je sceďte, propláchněte a nechejte okapat. Rozmixujte je dohladka s vejci, vodou (nebo pro výraznější chuť s lískooříškovým „mlékem“) a tapiokovou moukou. Na rozehřáté pánvi nechejte rozpustit trošinku kokosového oleje a rozlijte na ni v tenké vrstvě těsto. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta i další palačinky.
Mezitím si připravte čokoládovou omáčku, ohřejte lískooříškové „mléko“ k varu a odstavte ho. Nechejte v něm za občasného míchání rozpustit kakaové máslo a panelu a nakonec důkladně promíchejte s kakaovým práškem, pokud by omáčka nebyla hladká, rozmixujte ji. Palačinky podávejte s čokoládovou omáčkou, můžete je ozdobit nasekanými lískovými oříšky a kakaovým práškem.