Lískooříškový dort s máslovým javorovým krémem
Manžel má rád javorový sirup a oříšky … a taky čokoládu, tu jsem ale tentokrát nepoužila, s javorovým sirupem mi chuťově neladí. Tento lískooříškový dort je variací na už dříve uveřejněné recepty na mandlové cupcakes a mandlový dort. Je v něm spousta másla, s margarínem pravděpodobně krém fungovat nebude.
Suroviny
- 10 bílků
- 200 g jablečno-hruškové přesnídávky (rozmixovaných uvařených oloupaných jablek a hrušek)
- 100 g tmavého javorového sirupu
- 400 g jemně mletých lískových oříšků
- 25 g arrowroot nebo tapiokového škrobu
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- špetka soli
- 250 g tmavého javorového sirupu
- 5 žloutků
- 500 g změklého másla
- na ozdobu přibližně 50 až 100 g najemno nasekaných lískových oříšků
Postup
Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh, 5 žloutků dejte stranou na přípravu krému a 5 žloutků vám zbyde na jiné účely (např. na majonézu). Jablečno-hruškovou přesnídávkou promíchejte s javorovým sirupem, mletými lískovými oříšky, škrobem a práškem do pečiva a nakonec po částech jemně zapracujte bílkový sníh. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečícím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C, bude to trvat 60 a více minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí zapíchnutí špejle. Upečený dortový korpus nechejte na mřížce vychladnout a poté ho rozřízněte na 3 pláty.
V malém kastrolku uveďte do varu javorový sirup a povařte ho, až trochu zhoustne. Mezitím vyšlehejte do pěny 5 žloutků a pomalu za stálého šlehání přidávejte horký javorový sirup. Šlehejte několik minut, až směs zchladne. Poté po částech zašlehejte máslo, pokud je krém příliš řídký, uložte ho do chladničky a po zpevnění ještě prošlehejte. Javorový máslový krém rozdělte na čtvrtiny, jednou čtvrtinou pomažte první plát lískooříškového piškotu, na krém položte druhý plát korpusu, potřete ho druhou čtvrtinou krému a navrch položte třetí oříškový plát. Zbylými dvěma čtvrtinami javorového krému a sekanými lískovými oříšky ozdobte povrch dortu.