Losos pečený s česnekem a bílým vínem, bramborová kaše a napařený cukrový hrášek
Letos byla naše štědrovečerní večeře opět odlehčená a bez mléka. Ale protože už omezeně můžeme máslo a bio máslo podstatně lépe chutná a je také zdravější než sebelepší margarín, dopřáli jsme si ho alespoň do bramborové kaše (pokud se stravujete nízkosacharidově, kaši vynechejte a nebo nahraďte jinou přílohou). K tomu jsem připravila grilovaného lososa s česnekem a bílým vínem a nezbytnou zeleninu. Tu zastaly jen krátce napařené křehké lusky cukrového hrášku, jako zdroj páry jsem využila k večeři také vařenou lososovou polévku.
Suroviny
- moučnaté brambory (varný typ C)
- olivový olej
- filet z lososa s kůží (vcelku nebo rozkrájený na porce)
- česnek
- bílé víno (já použila bio Ryzlink rýnský Abrle)
- cukrový hrášek
- ovesné „mléko“
- máslo nebo margarín (např. Alsan)
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Brambory omyjeme a dáme je uvařit. Když jsou témeř uvařené, dno pekáčku pokapeme olivovým olejem, kůži dolů na něj položíme filet z lososa, posypeme ho solí, potřeme česnekem a lehce polijeme bílým vínem. Pekáček vložíme pod rozehřátý gril v troubě.
Cukrový hrášek očistíme a krátce ho povaříme v páře, aby zůstal lehce křupavý.
V malém kastrolu uvedeme do varu ovesné „mléko“ s máslem nebo margarínem. Uvařené brambory oloupeme.
Brambory rozšťoucháme se solí a vyšleháme na kaši s horkým ovesným „mlékem“ a máslem nebo margarínem. Hotovou bramborovou kaši ihned servírujeme s ugrilovaným filetem z lososa a napařeným cukrovým hráškem.