Lososová polévka inspirovaná ruskou uchou
Ucha je tradiční ruská čirá rybí polévka se zeleninou, petrželovou natí a koprem. Obvykle se vaří ze sladkovodních ryb a přidává se do ní bobkový list, cibule nebo pórek, mrkev, celer, brambory a víno či citrónová šťáva. Můj manžel není zrovna milovník ryb, já je mám sice ráda, ale rybí vývar není můj oblíbený, takže jsem prostudovala několik různých receptů na uchu a nakonec vznikl tento recept na polévku sice rybí, ale zase ne příliš rybí.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malý pórek
- 1 velká mrkev nebo 2 malé mrkve
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 střední brambora
- 100 ml bílého vína
- 250 g masa z lososa bez kostí a kůže
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- půl hrsti koprové nati bez stonků
- půl hrsti hladkolisté petrželky
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Pórek umyjte, odřízněte z něj a vyhoďte zvadlé a poškozené části listů a kořínky a nahrubo nakrájejte jeho bílou až světlou žlutozelenou část. Vrchní zelenou část schovejte na později. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Mrkve také očistěte, podle potřeby oškrábejte a nakrájejte je podle jejich velikosti na kolečka nebo půlkolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně přibližně 2 cm.
Do rozpáleného hrnce nalijte olivový olej, přidejte pokrájenou světlou část pórku a osmahněte dosklovita. Přidejte řapíkatý celer, mrkev a krátce je osmahněte. Do hrnce vložte brambory, bobkový list, nové koření, sůl a vlijte bílé víno a tolik vody, aby vše bylo úplně ponořené a volně v tekutině plavalo.
Rychle uveďte do varu, hrnec přiklopte pokličkou a výkon plotýnky stáhněte na minimum. Zeleninu a brambory uvařte téměř doměkka. Mezitím nakrájejete maso z lososa na kostky o hraně zhruba 2 cm. Zelenou část pórku nakrájejte na velmi tenká kolečka, koprovou a petrželovou nať nahrubo nasekejte.
Do polévky přidejte maso z lososa, hrnec přiklopte pokličkou a polévku vařte ještě 10 minut. Pak vmíchejte pórek, kopr a petrželku. Polévku podle potřeby dosolte a ihned ji teplou podávejte.