Lososová polévka inspirovaná ruskou uchou

Ucha je tradiční ruská čirá rybí polévka se zeleninou, petrželovou natí a koprem. Obvykle se vaří ze sladkovodních ryb a přidává se do ní bobkový list, cibule nebo pórek, mrkev, celer, brambory a víno či citrónová šťáva. Můj manžel není zrovna milovník ryb, já je mám sice ráda, ale rybí vývar není můj oblíbený, takže jsem prostudovala několik různých receptů na uchu a nakonec vznikl tento recept na polévku sice rybí, ale zase ne příliš rybí.

Suroviny

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malý pórek
  • 1 velká mrkev nebo 2 malé mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 střední brambora
  • 100 ml bílého vína
  • 250 g masa z lososa bez kostí a kůže
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • půl hrsti koprové nati bez stonků
  • půl hrsti hladkolisté petrželky
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup

Pórek umyjte, odřízněte z něj a vyhoďte zvadlé a poškozené části listů a kořínky a nahrubo nakrájejte jeho bílou až světlou žlutozelenou část. Vrchní zelenou část schovejte na později. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Mrkve také očistěte, podle potřeby oškrábejte a nakrájejte je podle jejich velikosti na kolečka nebo půlkolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně přibližně 2 cm.

Do rozpáleného hrnce nalijte olivový olej, přidejte pokrájenou světlou část pórku a osmahněte dosklovita. Přidejte řapíkatý celer, mrkev a krátce je osmahněte. Do hrnce vložte brambory, bobkový list, nové koření, sůl a vlijte bílé víno a tolik vody, aby vše bylo úplně ponořené a volně v tekutině plavalo.

Rychle uveďte do varu, hrnec přiklopte pokličkou a výkon plotýnky stáhněte na minimum. Zeleninu a brambory uvařte téměř doměkka. Mezitím nakrájejete maso z lososa na kostky o hraně zhruba 2 cm. Zelenou část pórku nakrájejte na velmi tenká kolečka, koprovou a petrželovou nať nahrubo nasekejte.

Do polévky přidejte maso z lososa, hrnec přiklopte pokličkou a polévku vařte ještě 10 minut. Pak vmíchejte pórek, kopr a petrželku. Polévku podle potřeby dosolte a ihned ji teplou podávejte.

Sdílet: