Tyto piškotové košíčky zachutnaly mně i mému manželovi, děti mají radši kakaové muffiny. Ptáte se, co je hnědé máslo? Máslo, které zahříváte, ale na rozdíl od ghí pěnu nesbíráte, začne karamelizovat. Voní pak po lískových oříšcích a má i podobnou barvu. Francouzsky se mu říká beurre noisette a je to moje nová úchylka. Hodí se nejen jako omáčka k masu a nebo na vajíčka, ale skvělé je i nasladko. Nebojte se vyzkoušet moje mandlové muffiny a třeba také objevíte váš nový oblíbený moučník.
Když jsem je pekla poprvé, jejich chuť i konzistence byla perfektní. Jen nevypadaly moc hezky. Podruhé jsem ze stejného těsta zkusila upéct koláč s nektarinkami a mandlovými lupínky. Ten sice vypadal vážně úžasně (skromnost stranou), ale chuť pokulhávala. Nektarinky mi k hnědému máslu nepasují. Navíc od nich těsto navlhlo a hedvábnost piškotu byla ta tam. A špatně se krájel. Některé nápady se ukážou, že byly prostě totálně mimo. Stane se. Vrátila jsem se tedy zase zpátky k muffinkům bez ovoce.
… ” mandlové lupínky se mi jako ozdoba líbily ” …
A proč ne? Těsto na mandlové muffiny byla přece napoprvé perfektní. Jen potřebovalo trochu vylepšit vzhled povrchu. Po upečení světlé plátky loupaných mandlí krásně kontrastují s jantarově zbarveným piškotem. A příjemně křupou. Nicméně muffinky z hnědého másla chutnají výborně i bez nich. Jen vypadají jako poměrně nezajímavé buchty.
Mandlové muffiny z hnědého másla
Suroviny
- 120 g másla
- 2 ks velkých vajec
- 1 lžíce medu (nebo na moučku rozmixovaného erythritolu)
- 70 g neodtučněné mandlové mouky
- 10 g kokosové mouky
- 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
- 30 g mandlí (oloupaných a nakrájených na plátky)
- nerafinovaná sůl
Postup
- Máslo vložte do menšího kastrůlku a začněte ho při středním výkonu plotýnky zahřívat. Bude se rozpouštět a pěnit. Neustále ho míchejte. Až začne tmavnout, snižte výkon plotýnky a pokračujte v důkladném míchání. Nespěchejte, nechcete máslo spálit. Jakmile máslo dosáhne karamelové barvy s drobnými tmavšími kousky u dna a začne vonět po oříšcích, ihned ho odstavte.
- Vejce důkladně vyšlehejte se špetkou soli a zvoleným sladidlem do pěny. Poté zašlehejte zchladlé, ale ještě tekuté hnědé máslo.
- Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku s kypřícím práškem a jemně zapracujte do vyšlehaných vajec s hnědým máslem.
- Těsto rozdělte do formiček a posypejte ho lupínky mandlí. Muffiny pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Poté je nechejte vychladnout a podávejte.
Tipy
Můžete upéct klasické užší vyšší muffiny nebo zvolit o trochu nižší, ale širší tartaletky. Vyzkoušela jsem oboje s dobrými výsledky. Muffiny jsem pekla v opakovaně použitelných silikonových formičkách a tartaletky v jednorázových papírových. Volba je jen na vás. Papírové košíčky vypadají reprezentativněji, na druhou stranu jsou to náklady a odpad navíc.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.