Masové kuličky a omáčka z pečených paprik
Také milujete masové kuličky, ať už s omáčkou nebo bez? Skvěle se k nim a různým grilovaným masům hodí chuť pečených paprik. Výborná je z nich studená španělská omáčka romesco. Kromě pečených paprik do ní patří rajče, loupané mandle, česnek a olivový olej, budu ji muset opět udělat, nafotit a sepsat postup. Tentokrát vám ale nabízím jiný recept. Bude to teplá omáčka z pečených paprik.
Pokud nemáte náladu na rajčatovou nebo smetanovou omáčku, mohla by vám přijít k chuti právě tato papriková. A když už budete mít troubu rozpálenou kvůli paprikám, masové kuličky také upečte. Nikdy neuškodí mít méně práce s umýváním nádobí. A při použití pečicího papíru navíc nebude plech ani moc připálený.
… ” grilované papriky jsou výrazné ” …
Omáčku dochutí lehce orestovaná cibule s česnekem, olivový olej, výpek z masových kuliček a samozřejmě sůl. Nic víc nebude potřeba. V této podobě mi papriky jí i Matouš, moje skřítě mladší, který je jinak zatvrzele odmítá. Pravda, ani omáčka z pečených paprik nepatří mezi jeho favority. Ale že ji strčí do pusy a spolkne, pokládám za úspěch. A pokud vás nakonec během vaření přepadne chuť na jemnější smetanovou omáčku, ale bez bílkovin kravského mléka či laktózy, mám pro vás tip. Místo vody můžete omáčku z pečených paprik naředit mandlovou „smetanou“. Vyrobíte ji stejně jako mandlové „mléko“, jen použijete dvojnásobné množství mandlí.
Masové kuličky s omáčkou z pečených paprik
Suroviny
- 3 ks červené papriky (velké silnostěnné)
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 hrst čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 ks cibule (menší)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce extra virgin olivového oleje
- nerafinovaná sůl
Postup
- Papriky omyjte, rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na široké měsíčky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem slupkou nahoru. Upečte v troubě pod rozpáleným grilem, až slupky zčernají.
- Hotové papriky vyndejte z trouby a ještě horké je vložte do silnostěnného sáčku nebo malé misky s víčkem. Uzavřete je a nechejte zapařit.
- Mezitím promíchejte mleté maso se solí, mletou sladkou paprikou a oreganem. Čerstvé oregano najemno nasekejte, sušené rozemněte mezi prsty.
- Z ochuceného mletého masa vytvořte kuličky a vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, na němž se původně pekly papriky. Plech vložte do trouby a kuličky ugrilujte.
- Ze sáčku nebo misky vyndejte zapařené grilované papriky a oloupejte z nich zčernalé slupky. Slupky vyhoďte.
- Cibuli a česnek oloupejte a pokrájejte je najemno. Do rozpáleného hrnce nalijte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dosklovita. Poté přidejte česnek a velmi krátce orestujte. Česnek se rozvoní, ale nespálí.
- K cibuli a česneku přidejte oloupané grilované papriky, trochu vody a vše dohromady rozmixujte. Do omáčky vložte ugrilované masové kuličky včetně vypečené šťávy.
- Omáčku podle potřeby nařeďte vodou a dochuťte solí a olivovým olejem. Prohřejte ji a podávejte.
Tipy
Nebojte, nezapomenu vám dát konkrétnější tipy na low carb přílohy k tomuto jídlu. Můžete vyzkoušet nudličky z cuket, palačinkové nudle a nebo třeba pečený květák (bez koření). Ani s jedním neuděláte chybu, leda by vám vyhovovalo méně vlákniny, pak si vystačíte jen s masovými kuličkami a trochou nebo žádnou omáčkou.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.