Mléčně kvašená červená řepa s jablky
Mléčné kvašení je tradiční způsob uchovávání zeleniny a také ovoce. Během procesu kvašení bez přítomnosti vzduchu se množí probiotické baktérie, vzniká vitamín C, kyselina mléčná, která je přirozeným konzervantem, zvyšuje se obsah i využitelnost vitamínů skupiny B. A protože já i dcerka máme rády červenou řepu, zkusila jsem svoje první pickles z ní. A povedlo se. Řepné červené barvivo betanin se v těle nerozkládá a může barvit moč, takže se případně nelekněte (a mám pocit, že tohle je jeden z důvodů, proč naše malá dračice červenou řepu miluje).
Suroviny
- 3 červené řepy
- 2 malá jablka
- 1 drobná cibule
- nerafinovaná mořská sůl – 1 % hmotnosti zeleniny a ovoce
- kdo se bojí, že to nezkvasí, ať použije startér (kapsli probiotik, trochu čerstvé syrovátky vykapané z jogurtu nebo několik lžic šťávy z mléčně kvašené zeleniny, já použila 4 lžíce štávy z Dobrušského bio pickles)
Postup
Červenou řepu zbavte vrchní vrstvy škrabkou na brambory, jablka odjádřincujte, cibuli oloupejte a vše dobře omyjeme.
Červenou řepu, jablka i cibuli nastrouhejte nahrubo a vše zvažte.
Promněte s odváženým množstvím soli, až se uvolní dostatek šťávy, přidejte startér a směs napěchujte do horkou vodou vysterilizováné sklenice nebo malého kvašáku. Obsah sklenice zatižte, např. silným sáčkem naplněným vodou, aby zelenina zůstala ponořená ve šťávě a neměl k ní přístup vzduch. Pokud máte minikvašák, použijte ho podle návodu.
Při pokojové teplotě a ne na přímém slunci nechte 3 až 5 dní kvasit. Poté přesuňte v uzavíratelné nádobě do lednice, kvašená zelenina by měla, pokud je potopená ve vlastní šťávě, vydržet i déle než několik týdnů.