Mléčně kvašená majonéza z olivového oleje

Tato základní majonéza obsahuje pouze takové přísady, které jsou pro naše tělo co nejzdravější. Nejsou v ní přidané žádné chemické konzervanty, přesto v chladu v pořádku vydrží minimálně jeden měsíc. Mléčným kvašením totiž vzniká kyselina mléčná, která má prebiotické účinky a brání množení patogenních mikroorganismů. Díky olivovému oleji je mírně nahořklá, ale jsme na její chuť už zvyklí a navíc ji málokdy používám čistou, většinou ji před konzumací dochucuji (bylinkami, křenem, pečeným nebo čerstvým česnekem, hořčicí či rajským protlakem).

Suroviny

  • 2 žloutky (z chladničky)
  • šťáva vymačkaná z 1 poloviny citrónu (z chladničky)
  • 1 lžíce kvalitní hořčice bez cukru, sladidel a konzervantů (z chladničky), doporučuju značku Alnatura
  • půl lžičky nerafinované mořské soli
  • 200 ml jemného extra virgin olivového oleje (pokojové teploty), doporučuju řecký či krétský olej
  • 1 kapsle probiotik (mám vyzkoušené Colon Dophilus, objednávám si je v lékárně) nebo 1 lžíce bílého jogurtu či zakysané smetany bez škrobů

Postup

Do úzké vysoké nádoby postupně vložte žloutky, hořčici, sůl, citrónovou šťávu a probiotika nebo zakysaný mléčný výrobek, nakonec přilijte olej. Ponorný (tyčový) mixér ponořte až na dno nádoby, zapněte ho a jakmile začne směs emulgovat, velmi pomalu ho vytahujete nahoru a mixujte, až se všechen olej spojí do majonézy. Hotovou majonézu dejte do vychladlé, horkou vodou předem vysterilizované, skleničky. Skleničku zavřete, ale víčko nedotahujte, aby mohly unikat případné vznikající plyny, a majonézu nechejte při pokojové teplotě 8 až 10 hodin fermentovat. Poté ji uložte do chladničky a postupně konzumujte, odebírejte ji vždy čistou lžící, aby se nezkazila. Vydrží bez problémů jeden měsíc, pravděpodobně i déle.

Sdílet: