Mleté vepřové maso restované se zázvorem a česnekem

Tipů na rychlá jednoduchá jídla není nikdy dost. Jenže minutky mohou dost lézt do peněz. Kuřecí prsa nebo hovězí steaky nepatří mezi nejlevnější maso, že jo? Ale proč nepoužít mleté vepřové? Namleté maso mívám dost často v mrazáku. Pokud se nějaké slušné objeví na Rohlíku v sekci Zachraň jídlo, já ho ráda vezmu víc. Ať se nezkazí a já ušetřím.

Celkem pravidelně vařím z mletého vepřového masa kuličky, sekanou a nebo čevapčiči, takže to chtělo nějakou změnu. Co něco v asijském stylu? Něco jako zelné nudle, ale jednoduššího a bez zelí. To jsem prostě doma neměla.

Já se obejdu i bez přílohy, trocha zeleniny zamíchané v mase mi bohatě stačí. Sójovou omáčku nejím a coconut aminos se v mé lednici zrovna nenachází. Proto jsem sobě odebrala porci před přidáním sójovky a orestované mleté vepřové maso se zeleninou jsem si jen dosolila. A část pro muže a děti jsem dokončila s omáčkou a k tomu jim připravila klasickou rýži. Problém spokojenosti celé rodiny vyřešen bez vaření extra jídla a zbytečné hory nádobí.

… ” na jaké pánvi restuju ” …

Teflon a podobné materiály se snažím kvůli jejich rizikovosti z naší domácnosti vystrnadit, už mi tu s ním „straší“ jen vaflovač a kontaktní gril. Po prostudování rad k pánvím ve facebookové skupině Svět Non Toxic jsem se rozhodla zakotvit u pánví nerezových, litinových a z uhlíkatá oceli. Každý typ se lépe hodí na jiné použití. Hlasuju pro to mít od každého typu alespoň jeden kus. Uhlíkatá ocel nemá ráda vlhkost a kyselost, je ale ideální na steak, vajíčka nebo třeba palačinky a lívance. Z osobní zkušenosti můžu doporučit značku De Buyer.

Litina už snese víc, na steaky je perfektní, můžete v ní i dusit, dělat omáčky, dát ji na gril. Ale vajíčka nebo palačinky se mi na ní moc nedaří. A citrusy, rajčata a nebo ocet do ní radši nedávejte vůbec, líbit je jí to nebude. Nerez snese nejvíc, včetně kyselých potravin. Jenže osobně mi moc nevyhovuje na steaky a vajíčka, restování a dušení jsou bez problémů. Jen připomenu, že nepřilnavost nerez oceli silně závisí na kvalitě pánve, mrkněte třeba na ty od Fabini.

Mleté vepřové maso restované se zázvorem a česnekem

Rychlé jídlo s asijskou inspirací
Chod hlavní jídlo
Kuchyně čínská, nízkosacharidová
Množství 2 porce
Příprava 15 minut
Vaření 15 minut

Suroviny

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks pórku
  • ½ ks červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 cm zázvoru
  • 1 lžíce sádla
  • nerafinovaná sůl
  • 4 lžíce fermentované sójové omáčky (nebo coconut aminos, ale je možné vynechat úplně)

Postup

  • Mrkev oškrábejte a nakrájejte na tenké nudličky. Pórek zbavte kořínků, očistěte, dobře umyjte od hlíny a také nakrájejte na nudličky. Papriku zbavte semínek a rovněž nakrájejte na nudličky.
  • Zázvor i česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a ty poté na tenoučké proužky.
  • Rozehřejte pánev, přidejte na ni sádlo a po jeho rozpuštění mleté maso. Za stálého míchání maso prudce orestujte.
  • Mírně ztlumte výkon plotýnky a do pánve přidejte mrkev. Pokračujte v míchání a restování. Jakmile mrkev trochu změkne, přidejte papriku. Vše osolte.
  • Poté přisypte do pánve nudličky pórku, zázvoru a česneku. Orestujte do změknutí a můžete podávat. Pokud ale chcete, přilijte ještě sójovou omáčku či coconut aminos, případně trošku vody. A směs ještě krátce prohřejte.

Tipy

Pokud budete přidávat sójovou omáčku nebo coconut aminos, osolte maso-zeleninovou směs opravdu jen maličko. Dosolit můžete vždycky, ale přesolené jídlo nenapravíte.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, přidejte se i do mého klubu na portálu HeroHero. Najdete tam bonusový obsah. Ale budu ráda, když mě podpoříte i jednorázově větší či menší částkou.

Sdílet: