Natural rýže na tex-mex způsob
V tradičních kuchyních se často kombinují luštěniny s obilninami, aniž by to tehdy lidé věděli, vyrovnává se tak nedostatek esenciální aminokyseliny methioninu v luštěninách a lysinu v obilninách. Mexická či tex-mex rýže se často používá jako příloha k fazolím, především frijoles refritos neboli refried beans, nebo společně s nimi a tortillami na přípravu burritos. Jelikož se jedná o jídlo poměrně výrazně ochucené, nejspíš budou v této podobě jíst rýži natural i ti, co by ji jinak nejedli.
Suroviny
- 1 hrnek natural basmati rýže (můžete ji několik hodin až den předem namočit, pokud nezapomenete, pak ale použijte o půl hrnku méně vody)
- 2,5 hrnku vody
- 1 (400 g) konzerva krájených rajčat nebo stejné množství nahrubo nasekaných čerstvých oloupaných rajčat
- 2 lžíce sádla
- 1 malá cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- polovina limetky
- hrst lístků koriandru (ne vždy se mi podaří sehnat, proto mívám v mrazáku menší zásobu)
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Nakrájejte nadrobno cibuli a najemno nasekejte česnek. Cibuli osmahněte na sádle dozlatova, přidejte česnek a římský kmín a ještě krátce osmahněte.
Poté vsypte okapanou rýži a vše promíchejte, až se rýžová zrnka obalí tukem.
Přidejte rajčata a vodu, osolte a rychle uveďte do varu. Přiklopte pokličkou, ztlumte výkon plotýnky a rýži uduste doměkka. Nenamočená se vaří přibližně 1 hodinu, namočená kratší dobu. V případě potřeby dolijte horkou vodu a rýži promíchejte.
Z limetky vymačkejte šťávu, koriandrovou nať nasekejte nahrubo a oboje přidejte do uvařené rýže.
Promíchejte, podle potřeby dosolte a horkou rýži podávejte.