Nízkosacharidové pečivo z kešu, zlatého lněného semínka a vajec

Začnu doporučením na cizí blog – jestli ještě neznáte Paleo Snadno, mrkněte tam. Najdete tam výborné recepty s nádhernými fotkami, spousta z nich je přirozeně bezmléčná a i ty mléčné se někdy dají upravit. Podobně jako jde použít můj fermentovaný kešu „tvaroh“ v tomto receptu na jogurtové pečivo, neuděláte s ním chybu ani u lívanečků z krémového sýru, pokud sledujte Facebookový profil mojí Skřítčí kuchyně, asi už jste je tam viděli.

Suroviny

  • 150 g tučnějšího fermentovaného kešu „tvarohu“
  • 4 vejce
  • 80 g zlatého lněného semínka
  • 20 g psyllia
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • volitelně 50 g dýňových semínek (nejlépe přes noc namočených se špetkou nerafinované soli a pak okapaných)
  • 1 lžička nerafinované soli

 

Postup

V míse metličkou promíchejte kešu „tvaroh“ s vejci a solí. Zlaté lněné semínko rozemelte nebo rozmixujte najemno (já ho rozmixuju větší množství a pak ho uchovávám v mrazničce), smíchejte ho s psylliem a práškem do pečiva a vsypte ke kešu-vaječné směsi, pokud je chcete použít, přidejte i dýňová semínka. Vše důkladně promíchejte, těsto během několika málo minut zhoustne. Navlhčenými dlaněmi na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte z těsta delší bochníček připomínající bagetu. Plech vložte do trouby rozehřáté na 160 °C a bochníček pečte 55 minut. Poté vyndejte plech z trouby, bochníček i s pečícím papírem přesuňte na čistou bavlněnou utěrku a zabalte ho. Po úplném vychladnutí bochníček krájejte na plátky, zabalený v pečícím papíře a utěrce vydrží i do druhého dne. Plátky pečiva, které víte, že do té doby nesníte, můžete hned první den zamrazit.

Sdílet: