U některých lidí při přechodu na nízkosacharidovou vysokotukovou stravu (low carb high fat neboli LCHF) nastává mírné zděšení – a co budu jíst jako přílohy, nebude to nuda jenom zelenina? Co myslíte, není nuda spíš střídat pořád dokola rýži, brambory, těstoviny, občas knedlíky? Nízkosacharidových možností je opravdu spousta, zkoušejte, ochutnávejte, uvidíte, co se ve vašem jídelníčku zabydlí.
Úplně nejjednodušší variantou příloh je vařená zelenina a samozřejmě i zelenina syrová a saláty z ní, s tím se dá vystačit i dlouhodobě. Místo brambor se hodí na kostičky nakrájená a s kmínem, libečkem uvařená bílá ředkev, tuřín či kedlubna, přidáním trošky kurkumy zelenina získá i barevnost brambor, místo halušek jde použít kousky vařeného květáku. Výborná a jednoduchá na přípravu je i zelenina pečená, třeba pečený květák, podobně jde udělat i brokolice, jen je třeba ji péct kratší dobu, i jiná zelenina, např. mrkev, klínky dýně, hranolky z červené řepy, stonků brokolice, celeru či batátů, já s manželem máme rádi na másle upečená kolečka bílé ředkve. Z vařené i pečené zeleniny můžete umixované různobarevné kaše, na mém blogu najdete oranžovou kaši s brokolicovými stonky, jinde kaši květákovou (jeden recept zde a druhý zde), kombinujte dle svých chuťových preferencí a stavu zásob.
O maličko složitější je zelenina restovaná, například zelené fazolky na slanině, květáková „rýže“ (najdete ji na mém blogu nebo jinou verzi na Paleo Snadno) či její variace brokolicový „kuskus“, ředkvičky podle Deliketo, cuketové nudle a nudle z dalších druhů zeleniny jako je mrkev, bílá ředkev nebo hlávkové zelí. Když už jsme u nudlí, další možností, co si dát místo těstovin, jsou vlákna natrhaná z upečené špagetové dýně, palačinkové nudle z vajec a kokosové mouky a také grusetky (mám je vyzkoušené z kešu „tvarohu“, jen se pečou o trochu delší dobu). Místo lasagní se dají použít osmahnuté plátky cukety či lilku.
A když vás tohle všechno omrzí, existují i složitější recepty, jako jsou pečené (vařením se totiž rozpadají) noky z vajec, mandlové mouky či sýra a hokkaido, máslové dýně a nebo květáku. Místo kynutých knedlíků můžete připravit nízkosacharidové tvarohové noky, pečené zeleninové knedlíky, v hrnečku v páře či v mikrovlnné troubě knedlíky z Lučiny nebo tyto z Receptů na hubnutí. Skvělé jsou i placky z kysaného zelí, doporučuju pečené škvarkové zelňáky a také na sádle smažené placky na způsob bramboráků, na které smícháte pořádně vymačkané kysané zelí, vejce, česnek, majoránku, sůl a trochu psyllia. A nesmím zapomenout na výborné low carb nachos. Samozřejmě je spousta dalších nízkosacharidových příloh, pokud mě nějaká zaujme, do seznamu ji přidám, jako třeba tyto masové nudle.