Tento recept není úplně z mojí hlavy, upravila jsem si jeden ze skupiny Nízkosacharidové (LOWCARB) stravování pro zdraví a hubnutí! (zdraví je to hlavní, hubnutí není povinnost, je nás tam dokonce několik, co chceme spíš přibrat), ubrala jsem psyllia a přidala kmínu a navíc přihodila ještě lněné semínko. Aktuálně je to naše nejoblíbenější pečivo, jdou z něj udělat i topinky nebo krutony na salát, pokud vás na ně přepadne nezvladatelná chuť. Postup je sice trochu zvláštní, ale opravdu funguje.
Suroviny
- 3 bílky
- 150 g mandlové mouky
- 30 g čerstvě mletého zlatého lněného semínka (já ho rozmixuju větší množství a pak uchovávám v mrazničce)
- 10 g psyllia
- 1 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžička drceného kmínu
- 150 g horké vody
- 1 lžička nerafinované soli
Postup
Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a opatrně do něj zapracujte směs mandlové mouky, mletého lněného semínka, prášku do pečiva, psyllia, kmínu a soli. Nakonec vmíchejte horkou vodu a těsto nechejte přibližně minutu stát, zhoustne. Navlhčenými dlaněmi na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte z těsta delší bochníček připomínající bagetu. Plech vložte do trouby rozehřáté na 175 °C a bochníček pečte 1 hodinu a 15 minut. Poté vyndejte plech z trouby, sloupněte pečící papír, bochníček zabalte do čisté bavlněné utěrky a počkejte, až úplně vychladne. Zabalený ve dvou utěrkách vydrží i dva dny. Část, o které víte, že ji do té doby nesníte, ihned nakrájejte na plátky a zamrazte.