Omáčka romesco

Dobře zvolenou chutnou omáčkou můžete chuť grilovaného či restovaného masa jedině vylepšit. A tato se v našem repertoáru zabydlela hned na první pokus. Studená katalánská omáčka romesco je jedním z pozůstatků španělské koloniální expanze. Perfektně propojuje středoamerické suroviny s evropskými. Její plná a temperamentní chuť vychází z grilovaných paprik a rajčat doplněných mandlemi, česnekem a olivovým olejem.

Mým odrazovým můstkem se stal recept z Diet Doctor. Na můj vkus ale obsahuje příliš mnoho mandlí, při dalším pokusu jsem jich ubrala. Také se mi nechtělo shánět konzervované grilované papriky, navíc obvykle bývají naložené v oleji neoplývajícím kvalitou. A přitom upéct papriky není nic složitého. Může jich připravit rovnou větší množství a zamrazit je, hodí se i na teplou omáčku. Ideální surovinou jsou samozřejmě papriky v jejich plné sezóně, kdy je jejich chuť i vůně nejintenzivnější.

… ” někdy narazíte na papriky nevýrazné” …

Pokud už se ale stane chyba a omáčka romesco bude mdlá, rozmixujte do ní malé množství sušených paprikových vloček. A vše bude napraveno. Vážně, když papriky chutnají málo paprikově, dehydratovanou sladkou paprikou to zachráníte. Někdy bývá označena ne jako vločky, ale najdete ji pod názvem paprikové floky nebo granule. Jí ji vyhrála jako součást balíčku koření za recept v soutěži Jídelního plánu a objevuji možnosti jejího použití. Znáte omáčku chimichurri? Ta ladí ke grilovaným masům naloženým s bylinkami. Romesco mi sedí spíš k plátkům ochuceným jednodušeji, jen solí a případně pepřem či citrónem.

Omáčka romesco

Chuťově plná studená omáčka propojující středoamerické a španělské suroviny
Chod omáčka
Kuchyně americká, evropská, grilování, nízkosacharidová
Množství 4 porce
Příprava 15 minut
Vaření 20 minut

Suroviny

  • 1 ks červené papriky (velké)
  • 4 ks cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g mandlí (loupaných)
  • ½ hrsti hladkolisté petrželky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce extra virgin olivového oleje
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Papriku omyjte, rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na široké měsíčky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem slupkou nahoru.
  • Rajčata umyjte, osušte a rozkrájejte na poloviny. Rozložte je na plech vedle paprik řeznou stranou nahoru.
  • Zeleninu upečte v troubě pod rozpáleným grilem. Rajčata nechejte změknout, pozor, ať je nespálíte Pokud bude potřeba, odeberte je z plechu dříve než papriky. Papriky naopak grilujte tak dlouho, až jejich slupky zčernají.
  • Ještě horké kousky papriky vložte do silnostěnného sáčku nebo malé misky s víčkem. Uzavřete je a nechejte zapařit. Mělo by stačit 5 minut. Poté zčernalé slupky oloupejte a vyhoďte.
  • Do sekacího nástavce mixéru vložte mandle, petrželku, oloupaný a nahrubo nasekaný česnek, grilovaná rajčata, oloupané papriky a přidejte citrónovou šťávu, olivový olej, špetku pepře a sůl.
  • Vše společně velmi najemno rozsekejte, až vznikne omáčka. Dochuťte ji solí, vychlaďte a podávejte.

Tipy

Pokud by omáčka byla chuťově slabší, přidejte trošku sušených vloček ze sladké papriky a v omáčce je rozsekejte.

Omáčka romesco je úžasná s libovějšími grilovanými nebo restovanými masy. Hodí se k rybám, vepřovým kotletám, hovězím steakům i kuřecím prsíčkům. Volte dle svých preferencích zdrojů bílkovin. Já bych hlasovala pro kteroukoliv z možností, záleželo by jen na mé aktuální náladě a stavu zásob v lednici. Jen respektujte výraznou chuť omáčky, aby se netloukla s kořením použitým na maso.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: