Palačinkové nudle s mákem

Nudle s mákem jsou takové jednoduché jídlo, ale když nechcete (nebo nemůžete) použít těstoviny, co dát místo nich? Ve slaných pokrmech dobře funguje na čtverečky nebo proužky pokrájené povařené či orestované zelí, ale co nasladko? Někomu to možná chutná, nám ne. A pak mě napadlo znudličkovat palačinky, aby nebyly moc suché, prolila jsem je na cedníku horkou vodou.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 1/4 hrnku mandlové mouky
  • 2 zarovnané lžíce kokosové mouky
  • sádlo nebo kokosový olej
  • čerstvě mletý mák (obvykle rozmixuju větší množství máku a uchovávám ho v mrazničce)
  • rozpuštěné máslo (při bezmléčné dietě můžete nahradit kokosovým nebo vlašskoořechovým olejem)
  • sladidlo dle vašich preferencí (pro nízkosacharidovou stravu použijte na moučku rozemletý erythritol)

Postup

Dohladka rozmixujte vejce s mandlovou a kokosovou moukou. Rozehřejte pánev, zlehka ji potřete mašlovačkou smočenou v sádle či kokosovém oleji a rozlijte na ni rovnoměrně v tenké vrstvě těsto. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, velmi opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta i další palačinky. Usmažené palačinky stočte a rolky nakrájejte na kolečka. Výsledné „šneky“ protřepejte, rozmotají se na nudle. Ty vložte do nerezového cedníku a prolijte vařící vodou, cedníkem potřeste, abyste ohřáté a lehce navlhlé nudle zbavily přebytečné vody. Na talířích porce palačinkových nudle polijte rozehřátým máslem a posypejte mletým mákem a moučkovým sladidlem.

Sdílet: