Udělat palačinky bez vajec ze špaldové mouky není žádná komplikace, lepek sám o sobě těsto podrží dostatečně. Namočením mouky se zlepšuje její stravitelnost i jemnost palačinek, použitím kvásku výživnost ještě víc zvednete.
Suroviny
- 2 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- volitelně 1/4 lžičky žitného kvásku
- přibližně 3 hrnky vody
- za studena lisovaný kokosový olej nebo sádlo
Postup
Alespoň 12 hodin předem rozmíchejte vouku s vodou a případně kváskem, mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechejte stát v pokojové teplotě. Poté palačinkové těstíčko dobře prošlehejte, podle potřeby ještě přidejte trochu vody. Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev a nechejte na ní rozpustit 1/4 lžičky tuku. Naběračkou naberte těsto a rozlijte ho v tenké vrstvě po celé pánvi. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem udělejte i další palačinky ze zbylého těsta a ještě teplé je podávejte, potřené třeba džemem.