Pečené fazole
Pečené fazole jsou dalším z našich oblíbených luštěninových jídel. Přiznávám velkou dávku americké inspirace, hlavně bostonskými pečenými fazolemi. Výsledná omáčka je hustá, nasládlá a kořeněná, nelekejte se trochu delšího seznamu surovin, postup vaření je velmi jednoduchý. Jídlo je to velmi syté, pečené fazole můžete jíst samotné, nebo si k nim přidat rýži, tortilly, kukuřičný chléb a třeba zelný salát coleslaw.
Suroviny
- 1 kg bílých fazolí
- 1,2 kg (3 konzervy) sekaných rajčat
- velký kus kůže ze slaniny nebo několik lžic sádla, případně rostlinného oleje
- 4 lžíce výraznější hořčice
- 6 lžic třtinové melasy
- 10 lžic medu nebo javorového sirupu
- 4 nahrubo pokrájené cibule
- 6 nahrubo pokrájených stroužků česneku
- 3 najemno pokrájené papričky jalapeño
- 1 lžíce římského kmínu
- 2 lžičky oregana
- mletý černý pepř
- nerafinovaná sůl
Postup
Den předem namočte fazole do dostatku vody. Následující den z fazolí sceďte vodu a do hrnce nalijte tolik čerstvé vody, aby byla hladina přibližně 5 cm nad fazolemi. Hrnec zakryjte pokličkou a fazole uvařte doměkka, poté je včetně vývaru přesuňte do pekáče.
Do pekáče k fazolím přidejte všechny ostatní suroviny a vložte ho do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 3 hodiny, až omáčka zhoustne, párkrát během pečení obsah pekáče promíchejte. Podle chuti pečené fazole dosolte a ještě horké je podávejte.