Pečený rolovaný hovězí pupek
Tohle je jedno z oblíbených jídel mého manžela. Na nějakou dobu jsem hovězí maso přestala používat, protože dcerka na něj alergicky reagovala i přes mateřské mléko, teď už ho ale snese občas i napřímo. Obvykle na toto jídlo používám vyzrálý bio hovězí pupek. Pokud hovězí maso nemáte rádi, protože vám přijde tuhé, zkuste alespoň jednou to pořádně vyzrálé. To, co běžně koupíte v supermarketu, to je ještě posmrtně ztuhlé, v podstatě by se ke kuchyňskému zpracování z tohoto důvodu ani nemělo používat. Ano, vyzrálé maso je dražší, jenže kvalita je také výrazně vyšší. Slaninu jsem vyzkoušela od různých výrobců, zatím u nás doma naprosto bezkonkurenčně vede Strécův bok od Pandrholy, udí nad dřevem, používají pouze sůl a koření a žádný tekutý kouř a jiné chemické výmysly.
Suroviny
- 750 g vyzrálého hovězího pupku
- 2 oloupané stroužky česneku (můžete vynechat)
- 50 g kouřem uzené slaniny
- 1 lžíce sádla
- čerstvě namletý černý pepř
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Maso odblaňte a podle potřeby rozřízněte na plát, který vám půjde zarolovat. Plát masa z horní strany osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem.
Ochucené maso poklaďte na proužky nakrájenou slaninou a pevně ho zarolujte tak, abyste hotovou rolku poté krájeli přes vlákna. Maso proti rozmotání zajistěte pomocí jehel nebo ho svažte režnou nití.
Rolku ososolte, potřete sádlem a umístěte do malého pekáčku. Nechte ji asi 45 minut až hodinu stát, aby se do masa vstřebala sůl a získalo pokojovou teplotu. Mezitím rozehřejte troubu na 150 °C.
Rolku podlijte vodou a pekáček vložte do roztopené trouby. Maso pečte za občasného otáčení a polévání výpekem doměkka přibližně 4 až 5 hodin, podle potřeby ho podlévejte vodou. Upečenou rolku vyndejte z trouby a z pekáčku na prkénko a nechte alespoň 15 minut stát, poté odstaňte jehly či provázek a rolku nakrájejte na silná kolečka. Nakrájený pečený rolovaný hovězí pupek nechte prohřát v troubě v pekáčku s výpekem a poté podávejte s rýží a zeleninou.