Víte, kdy vznikají asi nejlepší recepty? Když máte něco konkrétního na mysli, ale zrovna se doma nenacházejí všechny potřebné suroviny. A tak přijde na řadu improvizace. Byla jsem s dětmi na návštěvě u mojí mamky a že mají chuť na něco sladkého, nejvíc prý na perník. Jeden ozkoušený už jsem v repertoáru měla. Nicméně chybělo mi do něj to hlavní, mleté oříšky.
Našla jsem ale dostatek kokosové mouky. S tím už se dalo pracovat. Už jsem se z ní naučila péct. Základem úspěchu je použít jí poměrně málo a kombinovat ji s dostatkem vajec a tuku. Je totiž odtučněná, nepojivá a extrémně savá. Postupně jsem k větší nadýchanosti vyladila muffiny, když jsem se odpíchla od receptu na malinovou bublaninu z Ditch the Carbs. Mám několikrát vyzkoušenou i záměnu části kokosové mouky za větší množství kakaového prášku. Tento postup výborně funguje v mých perníkových vaflí, který vychází z receptu uveřejněného na webu Diet Doctor.
… ” volba byla jasná, kakaový perník z kokosové mouky ” …
U nás na něm ještě musí být čokoládová poleva. A pokud by bylo těsto sušší, spravilo by to promazání švestkovými povidly. To ale není případ tohoto perníku. Nejedná se o žádnou dusivku nebo křehkou supernadýchanou piškotovou buchtu. Nečekejte ale ani vlhký hutnější moučník typu brownies. Vyzkoušejte a sami uvidíte, že tohle je prostě terno, perníková dokonalost.
Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou
Suroviny
Těsto
- 6 ks středních vajec
- 1 lžíce medu (nebo jiného sladidla dle vašich stravovacích zvyklostí)
- 80 g másla
- 35 g kokosové mouky
- 15 g nepraženého kakaového prášku
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 špetka jedlé sody
- nerafinovaná sůl
Poleva
- 50 g 85% čokolády
- 10 g másla
- 2 hrsti strouhaného kokosu (nebo mletých oříšků)
Postup
Těsto
- Vyklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.
- Kokosovou mouku promíchejte s kakaovým práškem, perníkovým kořením a jedlou sodou.
- Žloutky s medem našlehejte do pěny a postupně do nich zašlehejte rozpuštěné vlažné (zchladlé) máslo.
- Do žloutkové pěny po částech opatrně vmíchávejte střídavě bílkový sníh a moučnou směs, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané.
- Hotové těsto nalijte do menšího pekáčku nebo koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem a pečte při 160 °C přibližně 30 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušejte, zda už je perník upečený. Těsto se nebude na špejli lepit.
Zdobení
- Při mírném výkonu plotýnky nebo v hrnečku mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s máslem a polijte s ní vlažný perník.
- Polevu ihned posypejte strouhaným kokosem či mletými oříšky a perník uložte do chladu, aby poleva ztuhla.
Tipy
Jaké sladidlo použijete a kolik ho do perníku přidáte, nechám na vás. Já už se po různých experimentech, včetně xylitolu a erythritolu, držím slazení lokálním medem, ovocem a případně vysokoprocentní čokoládou. Přijde mi to pro mikroflóru i celkové zdraví nejméně rizikové. Za hlavní bod považuji udržet na uzdě celkové množství cukrů, přidaných i přirozeně obsažených. A držet se minimálně zpracovaných potravin.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.