Různé nízkosacharidové vafle míváme jako jednu z variant sladké snídaně. Úspěch u nás slaví takové vafle, které jsou na povrchu křupavé a nechutnají příliš vaječně. A to v případě jejich low carb verzí platí málokdy. Jedněmi z těch, co se u nás ujaly, jsou keto vafle podle Diet Doctor. Jsou skvělé i s kardamomem nebo s kousky čokolády místo vanilky.
Poměr surovin možná vypadá na první pohled podivně, pokud jste ale s vlastnostmi kokosové mouky dobře obeznámeni, recept vám smysl dávat bude. Hodně tuku, aby dezert nebyl suchý, a hodně vajec, která těsto udrží nedrobivé a nakypřené, to je v případě kokosové mouky skoro jistý úspěch.
Když jsem chtěla tyto nízkosacharidové vafle dělat podruhé, kokosové mouky jsem měla v zásobní dóze jen po dně. Ale chuť na vafle byla veliká a nechtělo se mi vymýšlet cokoliv jiného, takže jsem improvizovala a kokosovou mouku doplnila kakaem. A pro zlepšení chuti a vůně jsem ještě přidala perníkové koření.
… ” kakaový prášek a perníkové koření tvoří skvělý pár ” …
Hotové vafle jsem ozdobila a dochutila svojí extra rychlou máslovo-čokoládovou omáčkou a borůvkami. A děti byly se snídaní spokojeny a já také. Nejen s ohledem na chuť, i když to byla snídaně nasladko, sacharidů obsahovala málo a bílkovin a tuků dostatečně. Proto byla i poměřně sytivá a to se rozhodně počítá.
Perníkové vafle
Suroviny
- 75 g másla
- 4 ks velkých vajec
- 17 g kokosové mouky
- 13 g nepraženého kakaového prášku
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
Postup
- Rozehřejte máslo. Mělo by být tekuté, ale ne horké. Pomocí vetličky do něj vmíchejte vejce.
- Přidejte kokosovou mouku, kakao, perníkové koření a kypřící prášek a metličkou vypracujte hladké těsto.
- Vzhledem k tučnosti těsta není nutné vaflovač nevymazávat. Na rozpálenou plotnu vaflovače rozprostřete část těsta, vaflovač zaklopte a vafli usmažte.
- Pomocí kuchyňských kleští hotovou vafli vyndejte a stejným způsobem usmažte i zbylé těsto. Vafle podávejte teplé, například s ovocem či čokoládovou omáčkou.
Tipy
Perníkové koření můžete použít vlastní směs, mně se osvědčila i kombinace jednoho dílu cejlonské skořice s jedním dílem perníkového koření Sonnentor. Občas si v hmoždíři utluču hřebíčky se semínky z tobolek zeleného kardamomu, kouskem badyánu, několika kuličkami nového koření a troškou černého pepře a vše smíchám s hojnou dávkou mleté cejlonské skořice.
Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.